Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Modificare salariu prin act aditional
Publicat de catre Www.e-juridic.roNr. vizualizari: 4445 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
In contractul individual de munca incheiat cu societatea pot fi trecute cresterile salariale aplicabile in baza rezultatelor evaluarii performantelor individuale?
Raspuns: Elementele obligatorii ale contractului individual de munca sunt enumerate la art. 17 din Codul muncii . Astfel, potrivit art. 17 lit. c), contractul de munca va contine salariul de baza, alte elemente constitutive la veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul.
Salariul cuprinde salariul de baza, sporurile, indemnizatiile, precum si alte adaosuri.
Conform art. 162 alin.(2) din Codul muncii , salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat. Salariul astfel negociat se inscrie in contractul individual de munca. Prin urmare, in contractul individual de munca se inscrie salariul negociat intre angajator si salariat. Asadar, daca salariatul si angajatorul au negociat un salariu de baza de x lei, acesta se va inscrie in contractul individual de munca. De asemenea, daca pe langa salariul de baza au fost negociate sporuri, indemnizatii si alte adaosuri, in contractul individual de munca vor fi mentionate si acestea astfel cum au fost negociate.
Unul dintre elementele registrului general de evidenta a salariatilor (Revisal) il constituie, conform art. 3 alin. (2) lit. g) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca. Astfel, dintre elementele salariului, in registrul general de evidenta a salariatilor se inregistreaza salariul de baza lunar brut si sporurile astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca.
Criteriile, procedura de evaluare si rezultatele evaluarii vor fi mentionate in Regulamentul intern (art. 242 lit. i) din Codul muncii republicat.
Pe parcursul executarii contractului individual de munca orice modificare a elementelor acestuia se fa putea efectua prin act aditional.
Prin urmare, orice modificare a salariului asa cum a fost inregistrat in contractul individual de munca si in registrul general de evidenta a salariatilor trebuie sa se faca prin act aditional.
Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...