Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Obtinerea fondurilor UE: Noi sanctiuni
Publicat de catre Www.e-juridic.roNr. vizualizari: 2569 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Ordonanta Guvernului nr. 22 din 23 august 2012 modifica si completeaza Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora
Astfel, in Monitorul Oficial nr. 621 din 29 august 2012 si in temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1 pct. I.7 din Legea nr. 127/2012 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 461 din 30 iunie 2011, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 142/2012, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2 alineatul (1), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"e) autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene - autoritatile de management in cadrul programelor finantate din instrumente structurale, de coeziune, din Fondul European pentru Pescuit, din fonduri aferente Instrumentului de asistenta pentru preaderare, autoritatile care asigura gestionarea Instrumentului European de Vecinatate si Parteneriat ENPI, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura in cadrul programelor de finantare a politicii agricole comune, agentiile de implementare - inclusiv Oficiul de Plati si Contractare PHARE - in cadrul programelor PHARE, Oficiul de Plati si Contractare PHARE - in cadrul Facilitatii Schengen, Facilitatii de Tranzitie si al Mecanismului Financiar SEE 2004-2009, cu exceptia proiectelor delegate, operatorii de program in cadrul Mecanismului Financiar SEE 2009-2014 si Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014, precum si autoritatile nationale responsabile de participarea Romaniei la alte programe finantate din fonduri europene;".
2. La articolul 2 alineatul (1), dupa litera x) se introduce o noua litera, litera y), cu urmatorul cuprins:
"y) decertificarea - deducerea din urmatoarea declaratie de cheltuieli transmisa Comisiei Europene/donatorului public international a sumelor reprezentand valoarea unor cheltuieli finantate din instrumente structurale, din fondurile aferente Instrumentului de asistenta pentru preaderare si din Fondul European pentru Pescuit, care au fost deja certificate catre Uniunea Europeana/donatorul public international, al caror caracter neeligibil a fost determinat ulterior, fara sa fie necesara emiterea in prealabil a unui titlu de creanta."
3. La articolul 2, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Termenii «autoritate de management», «organism intermediar», «operator economic», «operatiune», «eligibilitate», «conflict de interese», «neregula sistemica», «prag de materialitate a erorilor», «prejudiciu», «verificare administrativa», «proiect delegat», «indicii de frauda», «raport de inspectie al OLAF», «registrul debitorilor», «act de constatare primara administrativa», precum si principiile liberei concurente, tratamentului egal si nediscriminatoriu si transparentei au semnificatia data de reglementarile incidente si de ghidurile lor de aplicare, emise de Uniunea Europeana/donatorul public international."
4. La articolul 6, alineatele (4) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(4) In aplicarea prevederilor alin. (1) si avand in vedere principiul proportionalitatii, autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene au obligatia de a face reduceri procentuale din sumele solicitate la rambursarea/plata finala, reprezentand cheltuieli efectuate si declarate de beneficiari, in situatia in care constata neindeplinirea sau indeplinirea partiala a indicatorilor/obiectivelor proiectelor finantate din fonduri europene si/sau fonduri publice nationale aferente acestora, pentru care beneficiarii si-au angajat raspunderea realizarii, in perioada de implementare a contractelor/acordurilor/ deciziilor/ordinelor de finantare nerambursabila ori a altor tipuri de contracte multianuale, cu exceptia cazurilor in care regulile stabilite de donatorul public international prevad altfel.
(5) Reducerile prevazute la alin. (4) se efectueaza in functie de gradul de realizare a indicatorilor/obiectivelor, in conformitate cu procedurile specifice stabilite de fiecare autoritate cu competente in gestionarea fondurilor europene."
5. La articolul 7, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 7. - (1) In situatia in care, in urma verificarilor administrative si/sau la fata locului, autoritatea cu competente in gestionarea fondurilor europene considera necesare investigatii suplimentare pentru a stabili eligibilitatea cheltuielilor care i-au fost solicitate la rambursare/plata de catre un beneficiar, aceasta are dreptul, inainte de rambursarea/plata sumelor catre beneficiar, sa se adreseze pentru realizarea acestor investigatii structurilor de control prevazute la art. 20 alin. (1), alin. (2) lit. b) si alin. (4)."
Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...