Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cerere de deschidere a procedurii insolventei



Antet
(denumirea completa a persoanei juridice, cu toate datele de identificare)


    Nr.  ______/____________2

DOMNULE JUDECATOR SINDIC,

Subscrisa     ______________________________________________3,   cu sediul social in     ______, str.      ___________________, nr. __, judetul/sectorul      __, numar de ordine in registrul comertului/registrul societatilor agricole/registrul asociatiilor si fundatiilor/alte registre      ___, Cod unic de inregistrare/Cod de identificare fiscala _______, Cont bancar nr.  ___, deschis la  ___________, tel./fax  _______    ___, legal reprezentata prin _______________, in calitate de creditor4, formuleaza prezenta:

Cerere de deschidere a procedurii insolventei5

impotriva debitorului6    _________________________7,  cu  domiciliul/sediul social in  _____________, str.          ________________, nr.____, judetul/sectorul_______, numar  de  ordine  in  registrul  comertului/registrul  societatilor  agricole/registrul  asociatiilor  si fundatiilor/alte registre  __________, Cod unic de inregistrare/Cod de identificare fiscala ___________, Cont bancar nr.      _______, deschis la,     ___________________, tel./fax          ______, solicitandu-va sa dispuneti:

1. deschiderea procedurii insolventei impotriva debitorului mai sus nominalizat;
2. admiterea creantei noastre certe8, lichide9 si exigibile10 in cuantum de _______11, reprezentand _______12, conform  _____________13;
3. inregistrarea creantei noastre certe lichide si exigibile in cuantum de ...... in tabelul definitiv al creantelor contra debitorului mai sus nominalizat14;
4. obligarea debitorului la plata cheltuielilor de judecata15, pentru urmatoarele

MOTIVE:

In fapt, debitorul      ______se afla in stare de insolventa16, situatie confirmata si de          17.

In drept, creditorul invoca prevederile art. 31 si urm. din Legea privind procedura insolventei nr. 85/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 359 din 21.04.2006, cu completarile si modificarile ulterioare, coroborate cu celelalte dispozitii legale in vigoare.
In subsidiar, se invoca      _________18.

In sustinerea prezentei cereri, creditorul intelege sa se foloseasca de proba cu inscrisuri, interogatoriul debitoarei, (eventual) expertiza judiciara contabila, precum si de orice alte probe a caror necesitate va rezulta pe parcursul dezbaterilor.

In concluzie, avand in vedere motivele de fapt si de drept mai sus invocate, creditorul solicita admiterea prezentei cereri, astfel cum aceasta a fost formulata, judecatorul sindic urmand a dispune, in  consecinta,  deschiderea  procedurii  insolventei  impotriva  debitorului               _, admiterea creantei certe, lichide si exigibile, in cuantum de      ______________, reprezentand     _, si inscrierea acesteia in tabelul definitiv al creantelor contra debitorului, cu cheltuieli de judecata.

Redactata si semnata astazi,      ______, in  __exemplare19, la care s-au anexat copii certificate pentru conformitate de pe inscrisurile mentionate in cuprinsul cererii, timbre judiciare in cuantum de ___20  lei,  precum  si  dovada  achitarii  taxei  judiciare  de  timbru  legal  datorate,  in  cuantum  de ________21  lei.


    ___________________________________________
(numele si prenumele reprezentantului legal al persoanei care a formulat cererea)


    ___________________________________________
(semnatura reprezentant legal al persoanei care a formulat cererea si stampila)


DOMNULUI PRESEDINTE AL TRIBUNALULUI _________    22





_______________________

Note:
1. Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 359 din 21.04.2006, cu completarile si modificarile ulterioare.
2. Numar de inregistrare dat de registratura creditorului.
3. Se mentioneaza denumirea completa a persoanei juridice, cu toate datele de identificare.
4. Prin creditor se intelege persoana fizica sau juridica ce detine un drept de creanta asupra averii debitorului si care a solicitat in mod expres instantei sa ii fie inregistrata creanta in tabelul definitiv de creante sau in tabelul definitiv consolidat de creante si care poate face dovada creantei sale fata de patrimoniul debitorului, in conditiile prezentei legi. Au calitatea de creditor, fara a depune personal declaratiile de creanta, salariatii debitorului.
Creditorul indreptatit sa participe la procedura insolventei este acel creditor care a formulat si i-a fost admisa, total sau in parte, o cerere de inregistrare a creantei sale pe tabelul definitiv al creantelor contra debitorului si care are dreptul de a participa si de a vota in adunarea creditorilor, inclusiv asupra unui plan de reorganizare judiciara admis de judecatorul-sindic, de a fi desemnat in calitate de membru al comitetului creditorilor, de a participa la distributiile de fonduri rezultate din reorganizarea judiciara a debitorului sau din lichidarea averii debitorului, de a fi informat ori notificat cu privire la desfasurarea procedurii si de a participa la orice alta procedura reglementata de Legea nr. 85/2006, cu completarile si modificarile ulterioare.
5. Se introduce in ipoteza nedeschiderii procedurii insolventei pana la momentul inregistrarii cererii, de catre creditorii ce au creante certe, lichide si exigibile ce respecta valoarea-prag prevazuta de Legea nr. 85/2006, cu completarile si modificarile ulterioare (45.000 lei, iar pentru salariati, de 6 salarii medii brute pe economie), impotriva debitorilor aflati in stare de insolventa. Daca intre momentul inregistrarii cererii de deschidere a procedurii insolventei de catre un creditor si cel al judecarii cererii sunt formulate cereri similare de catre alti creditori ampotriva aceluiasi debitor, tribunalul va ve-rifica, din oficiu, la data inregistrarii, existenta dosarului pe rol, va dispune conexarea acestora si va stabili indeplinirea conditiilor referitoare la cuantumul minim al creantelor, in raport cu valoarea insumata a creantelor tuturor creditorilor care au formulat cereri si cu respectarea valorii-prag. Daca exista o cerere de deschidere a procedurii insolventei formulata de catre debitor si una sau mai multe cereri formulate de creditori, nesolutionate inca, toate cererile de deschidere a procedurii se conexeaza la cererea formulata de debitor.
Daca s-a deschis o procedura intr-un dosar, celelalte eventuale dosare aflate pe rol, cu acelasi obiect, vor fi conexate la primul dosar inregistrat.
6. Debitorul este persoana fizica sau persoana juridica de drept privat al carei patrimoniu este in stare de insolventa (acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile). Pot fi debitori profesionistii, persoane fizice, actionand individual, societatile comerciale, societatile cooperative, organizatiile cooperatiste, societatile agricole, grupurile de interes economic, asociatiile familiale, orice alta persoana juridica de drept privat care desfasoara si activitati economice (art. 1 si art. 3 pct. 5 din Legea nr. 85/2006, cu completarile si modificarile ulterioare).
7. Se mentioneaza numele si prenumele debitorului persoana fizica sau denumirea completa a debitorului persoana juridica, cu toate datele de identificare.
8. Creanta certa este aceea a carei existenta rezulta din insusi actul de creanta sau si din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dansul (art. 379 alin. (3) Cod procedura civila, cu completarile si modificarile ulterioare).
9. Creanta este lichida atunci cand catimea ei este determinata prin insusi actul de creanta sau cand este determinabila cu ajutorul actului de creanta sau si a altor acte neautentice, fie emanand de la debitor, fie recunoscute de dansul, fie opozabile lui in baza unei dispozitii legale sau a stipulatiilor continute in actul de creanta, chiar daca prin aceasta determinare ar fi nevoie de o deosebita socoteala (art. 379 alin. (4) Cod procedura civila, cu completarile si modificarile ulterioare).
10. Scadenta platilor se stabileste conform clauzelor inscrise in contract sau potrivit dispozitiilor legale speciale privind plata obligatiilor. Dupa implinirea termenului contractual sau legal stabilit pentru executarea obligatiei de plata, creanta devine exigibila.
11. Cuantumul minim al creantei, pentru a putea fi introdusa cererea creditorului, este de 45.000 lei (RON), iar pentru salariati, de 6 salarii medii brute pe economie. Nicio dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numita generic accesorii, nu va putea fi adaugata creantelor nascute anterior datei deschiderii procedurii (a se vedea si alin. (2) si (4) din art. 41 din Legea nr. 85/2006, cu completarile si modificarile ulterioare).
12. Se indica temeiului creantei.
13. Se nominalizeaza documentele justificative ale creantei (contracte, facturi, avize de ansotire a marfii etc.) si eventualele acte de constituire de garantii.
14. Atunci cand exista masuri asiguratorii asupra bunurilor debitorului sau garantii reale, constituite de catre debitor ori instituite potrivit legii, se poate solicita si constatarea existentei acestora.
15. Cheltuielile de judecata constau in taxele judiciare de timbru, timbre judiciare, onorariile expertilor si avocatilor, despagubirea martorilor, precum si orice alte cheltuieli pe care partea care a castigat va dovedi ca le-a facut, conform art. 274 si urm. Cod procedura civila, cu completarile si modificarile ulterioare.
16. Insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
a) insolventa este prezumata ca fiind vadita atunci cand debitorul, dupa 90 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de unul sau mai multi creditori;
b) insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei.
17. Se dezvolta motivele de fapt ale cererii, din care trebuie sa rezulte suma datorata, temeiul creantei, mentiuni cu privire la eventualele drepturi de preferinta sau garantii, documentele justificative ale creantei si eventualele acte de constituire de garantii. De asemenea, in ipoteza in care creditorul declara eventuala intentie de a participa la reorganizarea debitorului, va trebui sa precizeze, cel putin la nivel de principiu, modalitatea in care intelege sa participe la reorganizare.
18. Se pot indica, de exemplu, prevederi contractuale si/sau alte dispozitii legale in vigoare incidente in cauza
19. Cererea si actele anexate la aceasta se depun in copie in atatea exemplare cate parti sunt, plus unul pentru instanta.
20. Cererea se timbreaza conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 32/1995 privind timbrul judiciar, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 201 din 30.08.1995, cu completarile si modificarile ulterioare (0,3 lei).
21. Cererea se taxeaza conform art. 6 lit. c) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu completarile si modificarile ulterioare.
22. Se indica tribunalul in a carui raza teritoriala isi are sediul debitorul, astfel cum figureaza acesta in registrul comertului, respectiv in registrul societatilor agricole sau in registrul asociatiilor si fundatiilor.
Pentru detalii, recomandam consultarea portalului instantelor de judecata – http://portal.just.ro/ – sau pagina de web a Ministerului Justitiei – http://www.just.ro/.

Tags: Cerere de deschidere a procedurii insolventeiinsolventadebitorsocietate comercialaprocedura insolventei


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cerere de deschidere a procedurii insolventei
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special