BlogulSpecialistului → Resurse juridice → 15 lucruri esentiale despre contractul de mandat
Printre contractele care sunt cel mai des folosite de dumneavostra se numara cu siguranta si contractul de mandat . Desi de o importanta majora contractul de mandat ridica multe semne de intrebare care trebuie lamurite inainte ca partile sa incheie o astfel de conventie.
Care sunt drepturile si obligatiile partilor? Cum se face dovada mandatului? Cum trebuie sa fie procura data de mandant pentru incheierea unui act solemn? Cum se poate pune capat unui contract de mandat ? Sunt doar cateva dintre intrebarile pentru care vom gasi raspuns in cele ce urmeaza.
> Ce este contractul de mandat ?
1. Mandatul este un
contract
in puterea caruia o persoana – mandatarul - se obliga, fara plata, de a face ceva pe seama unei altei persoane de la care a primit insarcinarea – mandantul.
La prima vedere, din definitia legala putem sa tragem concluzia ca mandatul este un
contract
cu titlu gratuit.
2. Acest lucru este valabil dar nu in totalitate, pentru ca gratuitatea este numai de natura
contractului de
mandat
iar nu de esenta sa. Astfel,
contractul
de
mandat
poate fi si remunerat avand in vedere ca legea nu interzice acest lucru. In cazul in care mandatul este dat unui profesionist, doctrina a statuat caracterul oneros al conventiei, prezumtia de gratuitate neputand sa fie aplicata.
> In ce forma se incheie
contractul
de
mandat
?
3. Mandatatul se incheie prin simplul acord de vointa legea neconditionand incheierea sa valabila de vreo forma speciala. De obicei pentru a stabili continutul si limitele mandatului partile intocmesc un inscris care poarta denumirea de procura sau imputernicire.
Este necesar sa cunoastem ca in cazul in care actul incheiat de mandatar este calificat de lege ca unul solem, cum ar fi vanzarea unui teren sau inscrierea unei ipoteci, procura trebuie sa imbrace aceeasi forma.
Pentru mai multe detalii apasa aici
Contracte si formulare juridice la zi! |
Descarca GRATUIT contractul de mandat. Click aici!