BlogulSpecialistului → Resurse juridice → Arbitraj comercial - Reguli de procedura arbitrala - Capitolul I
Capitolul I
Dispozitii generale
Art. 1.- (1) Prezentele Reguli de procedura arbitrala (RPA-CAB) se aplica in arbitrajul
comercial
organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
(2) Organizarea acestui
arbitraj
se face prin Curtea de
Arbitraj
Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, denumita in continuare Curtea de
Arbitraj
, in conditiile Regulamentului sau de organizare si functionare precum si ale prezentelor Reguli, elaborate in baza dispozitiilor Codului de procedura civila Cartea a IV-a „Despre arbitraj” (art. 340-370 3).
Art. 2.- (1) Curtea de
Arbitraj
organizeaza si administreaza solutionarea, pe calea arbitrajului, a unor litigii comerciale interne sau internationale, daca partile au incheiat in acest sens o conventie arbitrala scrisa.
(2) In intelesul Regulilor de fata, litigiu
comercial
este orice litigiu derivand dintr-un
contract
comercial
, inclusiv referitor la incheierea, executarea sau desfiintarea lui, ca si din alte raporturi juridice comerciale.
(3) Litigiul
comercial
este intern cand decurge dintr-un
contract
sau din alte raporturi juridice comerciale interne si este international cand decurge dintr-un
contract
sau din alte raporturi juridice comerciale care intereseaza comertul international.
Art. 3.- Persoanele care au capacitatea civila deplina de exercitiu al drepturilor pot conveni sa solutioneze pe calea arbitrajului litigiile patrimoniale dintre ele, in afara de acelea care privesc drepturi asupra carora legea nu permite a se face tranzactie.
Art. 4.- (1) Arbitrajul poate fi incredintat, prin conventia arbitrala, uneia sau mai multor persoane, investite de parti sau in conformitate cu acea conventie, sa judece un litigiu determinat si sa pronunte o hotarare definitiva si obligatorie pentru parti. Arbitrul unic sau, dupa caz, totalitatea arbitrilor astfel investiti constituie, in sensul prezentelor Reguli, tribunalul arbitral.
(2) Solutionarea litigiului revine exclusiv tribunalului arbitral.
Art. 5.- In cazul in care s-a incredintat Curtii de Arbitraj organizarea unui arbitraj , prin insusi acest fapt partile au acceptat prezentele Reguli, afara numai daca, o data cu incredintarea organizarii arbitrajului, partile au optat, in scris, pentru alte norme de procedura si acestea au fost acceptate de tribunalul arbitral.
Art. 6.- In intreaga procedura arbitrala trebuie sa se asigure partilor, sub sanctiunea nulitatii hotararii arbitrale, egalitatea de tratament, respectarea dreptului de aparare si a principiului contradictorialitatii.
Art. 7.- (1) Curtea de
Arbitraj
, tribunalul arbitral, precum si personalul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei au obligatia sa asigure confidentialitatea arbitrajului, abtinandu-se de a publica sau a divulga datele de care iau cunostinta in indeplinirea atributiilor ce le revin, fara a avea autorizarea partilor.
(2) Dosarul litigiului este confidential. Nici o persoana, in afara celor implicate in desfasurarea litigiului respectiv, nu are acces la dosar fara acordul scris al partilor.
Art. 8.- (1) Hotararile arbitrale pot fi publicate integral numai cu acordul partilor. Ele pot fi insa publicate partial, ori in rezumat sau comentate sub aspectul problemelor de drept ivite, in reviste, lucrari sau culegeri de practica arbitrala, fara a se da numele sau denumirea partilor, ori date care ar putea prejudicia interesele lor.
(2) Presedintele Curtii de
Arbitraj
poate autoriza, de la caz la caz, cercetarea dosarelor in scopuri stiintifice sau documentare, dupa solutionarea litigiilor si numai daca in acele dosare s-au pronuntat hotarari judecatoresti irevocabile.
Art. 9.- (1) Partile au indatorirea sa-si exercite drepturile procedurale cu buna credinta si potrivit scopului in vederea caruia au fost recunoscute. Ele vor coopera cu tribunalul arbitral pentru desfasurarea corespunzatoare a litigiului si pentru finalizarea acestuia in termenul stabilit.
(2) Orice act de obstructionare sau de tergiversare a litigiului constituie o incalcare a conventiei arbitrale.
(3) In orice stadiu al litigiului, tribunalul arbitral va incerca solutionarea acestuia pe baza intelegerii partilor.
Vizitati zilnic https://www.blogulspecialistului.ro/ pentru a afla totul despre arbitrajul comercial.
Pentru a afla toate informatiile legate de legea contabilitatii accesati: www.revistadearbitraj.ro