BlogulSpecialistului → Resurse juridice → Arbitraj comercial - Reguli de procedura arbitrala - Capitolul VI
Capitolul VI
Hotararea arbitrala
Art. 56.- (1) Procedura arbitrala ia sfarsit prin pronuntarea unei hotarari arbitrale, denumita sentinta arbitrala.
(2) Daca paratul recunoaste o parte din pretentiile reclamantului, tribunalul arbitral, la cererea acestuia, va da o sentinta partiala in masura recunoasterii.
(3) Daca reclamantul renunta la arbitrare sau la insusi dreptul pretins, mai inainte de constituirea tribunalului arbitral, procedura arbitrala se inchide printr-o incheiere a presedintelui Curtii de
Arbitraj.
Art. 57.- (1) Tribunalul arbitral solutioneaza litigiul in temeiul contractului principal si al normelor de drept aplicabile, tinand seama cand este cazul si de uzantele comerciale.
(2) Pe baza acordului expres al partilor, tribunalul arbitral poate solutiona litigiul in echitate.
Art. 58.- (1) De indata ce tribunalul arbitral va considera ca toate imprejurarile cauzei sunt suficient lamurite, inchide dezbaterile trecand la deliberare si luarea hotararii in sedinta secreta, cu participarea tuturor membrilor sai.
(2) Pronuntarea hotararii poate fi amanata cu cel mult 30 zile, sub conditia incadrarii in termenul arbitrajului prevazut de art. 33.
Art. 59.- Cand tribunalul arbitral este compus dintr-un numar fara sot de arbitri, hotararea se ia, daca nu se intruneste unanimitatea, cu majoritate de voturi. Arbitrul care a avut o alta parere isi va redacta si va semna opinia separata, cu aratarea considerentelor pe care aceasta se sprijina.
Art. 60.- Cand tribunalul arbitral este compus dintr-un numar cu sot de arbitri si acestia nu cad de acord asupra solutiei, se va proceda la numirea unui supraarbitru, conform intelegerii dintre parti sau, in lipsa, de presedintele Curtii de Arbitraj. Supraarbitrul numit se va uni cu una dintre solutii, o va putea modifica sau va putea pronunta o alta solutie, dar numai dupa ascultarea partilor si consultarea celorlalti arbitri.
Art. 61.- Daca in cadrul deliberarii si mai inainte de pronuntarea hotararii, tribunalul arbitral considera ca sunt necesare noi lamuriri, litigiul poate fi repus pe rol in vederea unor dezbateri suplimentare, stabilindu-se un nou termen de arbitrare, cu citarea partilor, sub conditia incadrarii in termenul arbitrajului prevazut de art. 33.
Art. 62.- (1) Indata dupa deliberare si stabilirea solutiei se intocmeste dispozitivul sentintei, care se semneaza de toti membrii tribunalului arbitral, precum si de asistentul arbitral.
(2) Daca exista opinie separata, ea se va mentiona in dispozitiv si se va motiva separat.
Art. 63.- (1) Sentinta arbitrala se redacteaza in scris si trebuie sa cuprinda:
a) componenta nominala a tribunalului arbitral, numele asistentului arbitral, locul si data pronuntarii hotararii;
b) numele partilor, domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, denumirea si sediul, precum si numele reprezentantilor partilor si ale celorlalte persoane care au participat la dezbaterea litigiului;
c) mentionarea conventiei arbitrale in temeiul careia s-a procedat la
arbitraj;
d) obiectul litigiului si sustinerile pe scurt ale partilor;
e) motivele de fapt si de drept ale hotararii, iar in cazul arbitrajului in echitate, motivele care sub acest aspect intemeiaza solutia;
f) dispozitivul;
g) semnaturile tuturor arbitrilor, sub rezerva art. 59, precum si semnatura asistentului arbitral.
(2) Daca unul dintre arbitri este impiedicat sa semneze hotararea, se va face mentiune despre cauza impiedicarii, cu confirmarea, sub semnatura, a supraarbitrului, iar in cazul impiedicarii supraarbitrului, sub semnatura presedintelui Curtii de
Arbitraj.
Art. 64.- (1) Erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea si sustinerile partilor sau cele de calcul, precum si orice alte erori materiale din sentintele arbitrale sau din incheieri pot fi indreptate din oficiu sau la cererea oricareia dintre parti. Cererea se formuleaza in termen de 15 zile de la data primirii sentintei, iar in cazul incheierilor, cel mai tarziu la termenul urmator.
(2) Tribunalul arbitral se pronunta asupra cererii prin incheiere. Partile vor fi citate numai daca tribunalul arbitral socoteste ca este necesar sa dea anumite lamuriri.
(3) Incheierea se va atasa la sentinta, atat in dosarul litigiului, cat si in dosarul de hotarari al Curtii de
Arbitraj .
Art. 64 1.- (1) In cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea si aplicarea dispozitivului sentintei arbitrale ori aceasta cuprinde dispozitii potrivnice, oricare dintre parti poate cere tribunalului arbitral care a pronuntat sentinta sa lamureasca dispozitivul sau sa inlature dispozitiile potrivnice, in termen de 15 zile de la data primirii sentintei.
(2) Tribunalul arbitral va rezolva cererea de urgenta, prin incheiere, cu citarea partilor. Prevederile art. 64 alin. 3 se aplica in mod corespunzator.
Art. 64 2.- (1) Daca prin sentinta data tribunalul arbitral a omis sa se pronunte asupra unui capat de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea sentintei in termen de 15 zile de la data primirii ei.
(2) Cererea se solutioneaza de urgenta, cu citarea partilor, prin sentinta separata. Prevederile art. 64 alin. 3 se aplica in mod corespunzator.
(3) Dispozitiile prezentului articol se aplica si in cazul cand tribunalul arbitral a omis sa se pronunte asupra cererilor martorilor, expertilor, traducatorilor, interpretilor sau aparatorilor, cu privire la drepturile lor.
Art. 64 3.- (1) Incheierile pronuntate in temeiul art. 64 si 64 1, ca si sentinta arbitrala pronuntata potrivit art. 64 2 pot fi desfiintate numai prin actiune in anulare.
(2) Partile nu pot fi obligate la plata cheltuielilor legate de indreptarea, lamurirea sau completarea hotararii.
Art. 65.- Sentinta arbitrala va fi comunicata partilor in cel mult o luna de la data pronuntarii ei.
Vizitati zilnic https://www.blogulspecialistului.ro/ pentru a afla totul despre arbitrajul comercial.
Pentru a afla toate informatiile legate de legea contabilitatii accesati: www.revistadearbitraj.ro