Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Somatie de plata
Publicat de catre Www.e-juridic.roNr. vizualizari: 4098 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Intrebare: Firma X a facut o somatie de plata impotriva firmei Y. Ca dovezi a depus la dosar facturi semnate de catre delegatii firmei Y. Pe spatele facturilor s-a stipulat o clauza cu privire la penalitati. Am facut si un capat de cerere privind plata penalitatilor aferente facturilor. Ce sanse are firma X de castig?
Raspuns: Somatia de plata este reglemetata prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2001 privind procedura somatiei de plata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 422 din 30 iulie 2001, aprobata prin Legea nr. 295/2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 380 din 5 iunie 2002.
Potrivit acestui act normativ procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.
Simplul fapt ca au fost depuse facturi semnate de catre beneficiar, prin persoane astfel delegate, nu asigura suficienta materialului probator, astfel că reglemetarea legala susmentionata statueaza ca: "In toate cazurile, pentru solutionarea cererii, judecatorul dispune citarea partilor, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila referitoare la pricinile urgente, pentru explicatii si lamuriri, precum si pentru a starui in efectuarea platii sumei datorate de debitor ori pentru intelegerea partilor asupra modalitatilor de plata." art. 4
Potrivit art. 5 din OG 5/2001 in cazul in care creditorul primeste plata datoriei ori declara ca este multumit cu intelegerea asupra platii, judecatorul va lua act despre aceasta si va proceda la inchiderea dosarului, pronuntand o incheiere irevocabila. Incheierea privind intelegerea partilor asupra platii constituie titlu executoriu.
Insa, daca nu a intervenit inchiderea dosarului in conditiile art. 5, judecatorul va examina cererea pe baza actelor depuse, precum si a explicatiilor si lamuririlor partilor, ce i-au fost prezentate potrivit art. 4 si, in urma examinarii acestora daca va constata ca pretentiile creditorului sunt justificate, instanta de judecata va emite ordonanta care va contine somatia de plata catre debitor, precum si termenul de plata.
Este de retinut de asemenea, faptul ca, in timpul examinarii cererii pentru emiterea ordonantei cu somatia de plata, in termenul prevazut pentru introducerea cererii in anulare, precum si in tot cursul solutionarii cererii in anulare debitorul are posibilitatea de a-si exercita neingradit dreptul la aparare, fiind asigurate pentru toate partile conditii ca interesele lor legitime sa fie realizate in cadrul unui proces echitabil. Posibilitatea exercitarii dreptului la aparare de catre debitor este asigurata si prin reglementarea, in art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 5/2001, a posibilitatii de a formula cerere in anulare impotriva ordonantei prin care judecatorul a admis, integral sau in parte, cererea creditorului.
Ordonanta cu somatia de plata, emisa de judecator, in masura in care a ramas irevocabila, are autoritatea lucrului judecat in privinta obligatiilor de plata prevazute la art. 1 alin. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 5/2001. Art. 11^1 din ordonanta exclude autoritatea lucrului judecat "cu privire la fondul raporturilor juridice dintre parti", tocmai in scopul de a da posibilitatea partilor ca ulterior sa isi valorifice, conform normelor din dreptul comun, eventualele pretentii de alta natura, izvorate din aceleasi raporturi juridice. Este cazul penalitatilor de intarziere, care nu au avut la baza o conventie asumata de parti, aspecte ale raporturilor juridice dintre parti ce urmeaza a fi rezolvate conform reglementarilor din dreptul comun.
Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...