BlogulSpecialistului → Resurse juridice → Stramutare. Efectele stramutarii. Plangere impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata
Cuprins pe materii: Drept procesual penal. Partea generala. Competenta. Incompatibilitatea si stramutarea. Stramutarea
Indice alfabetic: Drept procesual penal
- stramutare
- efectele stramutarii
C. proc. pen., art. 55, art. 2781
Admiterea cererii de stramutare are ca efect, pe de o parte, intrarea cauzei in circuitul de judecata la instanta sau instantele din circumscriptia acesteia unde s-a dispus stramutarea, iar pe de alta parte, pierderea definitiva a competentei de a solutiona cauza de catre instanta initial investita.
In consecinta, dispunand stramutarea judecarii cauzei, Inalta Curte de Casatie si Justitie nu stramuta numai solutionarea unei anumite etape a procesului - cum este verificarea legalitatii si temeiniciei unei rezolutii sau ordonante a procurorului de netrimitere in judecata -, ci intreaga judecata a cauzei, inclusiv verificarea legalitatii si temeinicie solutiilor de netrimitere in judecata ulterioare adoptate de procuror, dupa desfiintarea rezolutiei sau a ordonantei de netrimitere in judecata si trimiterea cauzei la procuror.
Prin urmare, in cazul in care instanta investita ca urmare a admiterii unei cereri de stramutare, in procedura plangerii impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale, a dispus, in temeiul art. 2781 alin. (8) lit. b) C. proc. pen., admiterea plangerii, desfiintarea rezolutiei atacate si trimiterea cauzei la procuror in vederea inceperii urmaririi penale, iar procurorul a dispus inceperea urmaririi penale in cauza si ulterior scoaterea de sub urmarire penala, plangerea formulata conform art. 2781 C. proc. pen. impotriva rezolutiei de scoatere de sub urmarire penala se judeca de instanta la care s-a dispus stramutarea judecarii cauzei.
I.C.C.J., Sectia penala, incheierea nr. 1936 din 17 noiembrie 2009
1.1. Curtea de Apel Targu Mures, Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, prin sentinta nr. 32 din 3 august 2009, sesizata fiind la data de 9 aprilie 2009 cu plangere in baza art. 2781 C. proc. pen., formulata in calitate de persoana vatamata de petitionarul E.I. impotriva rezolutiei procurorului din 18 februarie 2009 data in dosarul nr. 214/P/2006 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Pitesti - prin care s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului P.C., comisar de politie in cadrul Politiei Municipiului Curtea de Arges, sub aspectul savarsirii in exercitarea atributiilor de serviciu, la data de 14 septembrie 2006, pe raza teritoriala a comunei V., judetul Arges, a infractiunilor prevazute in art. 246, art. 247, art. 250 si art. 2671 alin. (1) C. pen. - a declinat competenta de judecata in prima instanta a plangerii amintite in favoarea Curtii de Apel Pitesti.
Continuarea articolului pe e-juridic.ro