Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consultantul fiscal devine obligatoriu in 2010



De anul viitor, firmele trebuie sa ia avizul unui consultant fiscal pentru declaratiile anuale pe profit, chiar daca acestea au fost intocmite sau verificate, in prealabil, de un expert contabil.

Dupa amanari succesive, prevederea care obliga toate persoanele juridice sa obtina certificarea de­cla­ratiei anuale pe profit, respectiv formularul 101, de catre un consultant fiscal va intra in vigoare din 2010, potrivit modifi­ca­rilor aduse Codului de pro­cedura fiscala prin Le­gea nr. 52 din 2009. Astfel, peste 660 de mii de firme inregistrate ca platitoare pe profit vor trebui sa apeleze la serviciile a circa 2.000 de consultanti fiscali activi. Exceptie de la aceasta regula vor face companiile pentru care este obligatorie auditarea. In aceasta categorie intra societatile de interes public cum ar fi bancile, societatile de leasing, de asigurare, de valori mobiliare, dar si cele care indeplinesc cumulat criterii referitoare la un anumita valoare a activelor, cifrei de afaceri si numarului de angajati.

Potrivit reprezentantilor Agentiei Na­­tionale de Administrare Fiscala (ANAF), scopul principal al acestei reglementari este sa reduca erorile din declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice. In acest mod, sunt evitate depunerea ulterioara a unor declaratii rectificative, dar si eventuale sanctiuni, cum ar fi majorarile de intarziere, amenzile contraventionale, in caz de completare eronata a declaratiei sau de depasire a termenului de declarare. Primul termen de depunere a declaratiilor fiscale anuale pe profit este 5 februarie. In aceasta prima etapa se incadreaza compa­niile care isi definitiveaza pa­na la aceasta data inchiderea exercitiului financiar anterior, organizatiile nonprofit. Insa, majoritatea firmelor depun declaratia anuala de impozit pe profit pana pe 15 aprilie.

Fara sanctiuni pentru lipsa avizului

Codul de procedura fiscala prevede sanctiuni pentru companiile care nu depun declaratiile, nu insa si pentru lipsa certificarii. Dar este posibil ca, la depunere, organele fiscale sa respinga formularele fara avize. Pe de alta parte, reprezentantii Fiscului spun ca, in acest moment, sunt necesare clarificari si proceduri de lucru referitoare la certificarea declaratiilor fiscale, precum si la raspunderea consultantului fata de informatiie contabile pe care le preia atunci cand recalculeaza obligatiile fiscale.

Servicii controversate

Certificarea declaratiilor fiscale anuale a fost introdusa pentru prima data in Codul de procedura fiscala in 2007, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2008. Intrucat masura a fost considerata controversata sau chiar abuziva, a fost amanata de cateva ori. Disputa pe marginea acestei reglementari a fost generata, pe de o parte, de nemultumirea companiilor, iar pe alta de cea a expertilor contabili.

Mediul de afaceri a cerut eliminarea prevederii, motivand ca Fiscul transfera, astfel, o parte din costurile sale - de verificare a declaratiilor - catre firme, desi acestea folosesc deja - contra cost, evident - serviciile contabililor si ale expertilor contabili. In acelasi timp, expertii contabili au justificat ca masura nu ajuta firmele, ci doar recent infiintata profesie de consultant fiscal, care ar avea nevoie de obiectul muncii.

Procedura de avizare a declaratiilor, limitele raspunderii pentru companie, expert contabil si consultant fiscal ar trebui lamurite pana la aplicarea acestei prevederi.

15 aprilie este termenul-limita pana la care societatile comerciale au obligatia sa depuna declaratia fiscala anuala, potrivit reglementarilor legale


Tags: consultantfiscalLe­gea nr. 52legea 52


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Consultantul fiscal devine obligatoriu in 2010
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special