BlogulSpecialistului → Management si afaceri → Incetarea contractului individual de munca cu acordul partilor
Salariatul trebuie sa solicite in scris, angajatorului, incetarea activitatii sale, precizand si data de la care doreste acest lucru.
Angajatorul urmeaza sa-si dea acordul la solicitarea salariatului si sa emita decizia de incetare a activitatii acestuia in firma sa.
Preavizul
Preavizul poate fi initiat de angajator sau de angajat (in cazul demisiei) si nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.
Angajatorul este obligat sa respecte perioada de preaviz in situatiile prevazute la incetarea contractului individual de munca din initiativa partilor, la subcapitolul „Motive care tin de persoana salariatului", pct. c) si d), precum si in cazul concedierilor individuale sau colective (somaj).
Fac exceptie de la aceasta regula persoanele prevazute la pct. d) si care se afla in perioada de proba. In alte situatii de incetare a raporturilor de munca, partile pot renunta de comun acord la perioada de preaviz.
Termenele de preaviz in cazul concedierii sau al demisiei trebuie prevazute in contractul individual de munca sau in contractele colective de munca.
Timpul normal de lucru
Pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de lucru este de 8 ore/zi si 40 ore/saptamana.
Munca suplimentara
Se considera munca suplimentara, activitatea desfasurata de un salariat peste timpul normal de lucru. Munca suplimentara se efectueaza la solicitarea angajatorului (tabel de ore suplimentare) si cu acordul salariatului. Durata maxima a orelor suplimentare nu poate depasi 8 ore/saptamana.
Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi mai mare de 48 ore/saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculate pe o perioada de referinta de 3 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 ore/saptamana.
Munca suplimentara se compenseaza in ore libere platite, in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acestora. Daca nu este posibila compensarea in ore libere platite, salariatul va primi un spor pentru munca suplimentara, care nu trebuie sa fie mai mic de 75 % din salariul de baza.
Munca de noapte
Se considera munca de noapte activitatea depusa de un salariat intre orele 22.00 si 6.00, fara a depasi 8 ore intr-o perioada de 24 de ore.
Angajatorul care utilizeaza frecvent munca de noapte trebuie sa informeze despre aceasta Inspectoratul Teritorial de Munca.
Salariatii care efectueaza cel putin 3 ore de munca pe noapte beneficiaza de reducerea cu o ora a timpului de lucru, fara sa afecteze salariul, sau de un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza, pentru fiecare ora de noapte. In plus, acestia beneficiaza si de examen medical gratuit, periodic.
Nu sunt obligate sa presteze munca de noapte femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza.
Munca in schimburi
Pentru activitatile ce se desfasoara in schimburi, timpul normal de lucru poate fi prelungit peste 8 ore/zi si 48 ore/saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de 3 saptamani sa nu depaseasca 8 ore/zi sau 48 ore/saptamana. Durata zilnica a timpului de lucru de 12 ore va fi urmata obligatoriu de o perioada de repaus de 24 de ore.
Munca prestata de tineri cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani
Tinerii dobandesc capacitatea de munca la implinirea varstei de 16 ani si, prin urmare, pot incheia un contract individual de munca, in calitate de salariati, cu un reprezentant legal al unei societati comerciale (angajator).
Exceptional, tinerii care au implinit 15 ani pot incheia un contract individual de munca cu un angajator, numai cu acordul parintilor sau ai reprezentantilor legali.
Angajatorii sunt obligati sa le ofere locuri de munca unde sa desfasoare activitati care sa nu le afecteze dezvoltarea fizica si mentala. Incadrarea tinerilor care nu au implinit 15 ani este interzisa.
Tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani nu pot fi incadrati in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase, nu au voie sa presteze munca de noapte si nici ore suplimentare.
Durata timpului de lucru trebuie sa fie de maximum 6 ore pe zi si maximum 30 de ore pe saptamana. In cazul in care durata zilnica a timpului de lucru este mai mare de 4 ore si jumatate, tinerii au dreptul la pauza de masa de cel putin 30 de minute, care nu se include in durata zilnica normala.
Timp inegal de munca
Intre angajator si angajat (salariat) se poate stabili un program inegal de munca, cu conditia ca durata normala de lucru sa nu depaseasca 40 de ore pe saptamana.
Acest program trebuie sa fie specificat in mod expres in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca sau in Regulamentul de ordine interioara (R.O.I.).
Angajatorul poate stabili programe individuale de munca cu acordul sau la solicitarea salariatilor. Durata zilnica a timpului de munca este impartita in 2 perioade, si anume: o perioada fixa, in care personalul se afla simultan la locul de munca, si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare.
Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea duratelor normale de lucru (8 ore/zi; 40 ore/saptamana) sau a duratei maxime de lucru (48 ore/saptamana, inclusiv orele suplimentare).
![]() |
O afacere cu desfacerea asigurata! Cresterea
melcilor
este o afacere simpla si foarte, foarte profitabila.
In ce conditii, cum, cat? |
In urma unor discutii in contradictoriu cu superiorii mei am fost sanctionata conform regulamentului interior al companiei,cu o penalizare de 10% din salariu.
Mi s`a sugerat sa imi fac demisia de incetare al contractului individual de munca cu acordul partilor,deoarece o societate nu poate face concedieri decat in momentul in care aceasta se afla in faliment lucru confirmat de directorul resurse umane al societatii in cauza.
Mentionez faptul ca muncesc cate 64 de ore pe saptamana,dar in contractul d munca sunt doar 40/sapt specificate.
Preavizul in aceasta situatie este de 30 de zile?Daca nu este respectat ce masuri se pot lua cu privire la acest lucru?Pot solicita salariu compensatoriu pentru o perioada asa de scurta?In cazul in care imi fac demisia de incetare cu acordul partilor mai pot beneficia de salariu compensatoriu?Cum trebuie sa procedez?
Va multumesc.