Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Afaceri cu trufe: Comoara din gradina de aluni
Publicat de catre Www.ideideafaceri.roNr. vizualizari: 13143 / Rating utilizatori: 4.06 din 26 voturi
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitionarea puietilor micorizati si infiintarea plantatiei, o investitie ce o faceti o data si o exloatati zeci de ani. Dupa cativa ani de la infiintare, va mai trebuie cca 2.000 de euro pentru achizitionarea unui caine dresat sa caute trufe.
Cultivarea de trufe reprezinta o activitate ce poate fi foarte rentabila, fata de investitiile initiale limitate si fata de efortul mic pe care-l cere. Pentru cine poseda un teren potrivit (cu pH neutru, usor bazic, umed, putin expus la soare), exista diferite moduri de a o practica.
Cultivarea trufelor nu este posibila decat prin tehnici de cultura incepute in laborator, unde sunt selectionate acele plante-gazda (alun, carpen, stejar, plop, fag etc.), adica plantele tartufigene si miceliile ciupercilor, care sunt compatibile intre ele si ofera cele mai bune performante pentru a realiza o micoriza.
Acestea sunt plante ale caror radacini sunt special destinate a se asocia cu trufele cu care apoi vor trai in simbioza. Planta superioara micorizata asigura ciupercii glucide, vitamine, substante stimulatoare de crestere si fructificare, iar ciuperca, la randul ei, furnizeaza plantei azot, fosfor si alte elemente in forma usor asimilabila.
Datorita acestei relatii simbiotice, plantele cu micoriza cresc mai bine, iar ciupercile fructifica mai abundent. Trufele se gasesc la cativa centimetri sub pamant, in general la 10 – 30 cm sau chiar pana la 70 cm, acest lucru depinzand de pH-ul solului.
Exista aproximativ 60 de specii de trufe, dar numai cateva au importanta gastronomica si valoare comerciala. Spre exemplu, exista tipuri de trufe la care pretul de vanzare este foarte scazut, cum ar fi trufa chinezeasca (Tuber indicum) si specii cum ar fi trufa neagra (Tuber melanosporum) la care pretul de vanzare este de patruzeci de ori mai mare.
Pretul ridicat al trufei negre a starnit un mare interes in jurul globului. Iar asta inseamna ca si o mica ferma de trufe negre se poate transforma in profit curat.
Intretinerea si ingrijirea alunilor necesita costuri minime pe toata perioada lor de viata. Daca luam ca exemplu o plantatie de alun micorizat, avem o dubla cultura (cea de alun si evident, dupa 5-7 ani, cea de trufe), alunele fiind cautate si pe piata externa de catre cei din industria producatoare de dulciuri.
Avem mai multe haine decat ne trebuie. Nu apucam sa le purtam pe toate si deja ne dorim altele. Avem mai multe carti decat ne trebuie. Nu le-am citit...