Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Afaceri cu mure - Particularitati de crestere si fructificare!
Publicat de catre Www.ideideafaceri.roNr. vizualizari: 4402 / Rating utilizatori: 4 din 2 voturi
Murul este un semiarbust care creste sob forma de liana, formand tulpini de pana la 6 m lungime, cu rudimente de spini ierbacei sau chiar cu spini la unele soiuri. Lateral formeaza o serie de cresteri anticipate ce pot ajunge la lungimea de 2-3 m. Avand tesuturile mecanice slab dezvoltate, nu se autosustine si se cultiva numai pe spalier.
In sol formeaza un rizom destul de puternic din care se formeaza anual noi cresteri, aspectul plantei fiind sub forma de tufa mai grupata decat la zmeur. Formarea si evolutia mugurilor de pe radacina este similara zmeurului. Majoritatea soiurilor de mur au capacitatea de a inradacina prin varful lastarilor care vin in contact cu solul.
Tulpinile de mur, odata cu varsta, isi schimba culoarea. In tinerete, tulpinile la mur au culoarea verde inchis sau rosiatica, apoi bruna la maturitate.
In sectiune transversala, tulpinile sunt in general muchiate si brazdate cu adancituri. O tufa de mur este alcatuita dintr-un numar variabil de tulpini de unul si de doi ani. In anul intai, o tulpina creste si diferentiaza mugurii de rod. In anul al doilea de viata, tulpina se ramifica, infloreste, rodeste si apoi, dupa fructificare, incepe sa se usuce dintre varf spre baza. Spre deosebire de zmeur, de multe ori baza tulpinilor de mur care au fructificat sunt verzi chiar in primavara anului trei, cand se suprima. Concomitent cu ramificarea si rodirea tulpinilor de doi ani, de la baza tufei si din mugurii de pe radacini se formeaza noi tulpini de inlocuire.
Murul diferentiaza muguri de rod din primul an de viata, cu exceptia mugurilor bazali (primii 40-50 cm de tulpina), ceilalti fiind micsti. Din acesti muguri se formeaza lastari care poarta terminal inflorescente mari, tip corimb. Soiurile existente in cultura sunt diploide si autofertile ...
Avem mai multe haine decat ne trebuie. Nu apucam sa le purtam pe toate si deja ne dorim altele. Avem mai multe carti decat ne trebuie. Nu le-am citit...