BlogulSpecialistului → Management si afaceri → Statul a suplimentat cu 400 milioane lei ajutoarele acordate producatorilor agricoli
Guvernul a aprobat in 25 noiembrie proiectul de Hotarare privind cuantumul sprijinului financiar acordat producatorilor agricoli pe anul 2009. Astfel fermierii vor primi ajutoare de stat pentru sectoarele zootehnic, vegetal si de imbunatatiri funciare suplimentate cu 403 milioane lei.
Pentru sectorul zootehnic valoarea totala a sprijinului financiar pentru anul 2009 este de 937 milioane lei, fiind suplimentat cu 337 milioane lei.
"Sprijinul acordat vizeaza imbunatatirea parametrilor de calitate a laptelui de vaca destinat procesarii, calitatii carcaselor de porcine si bovine, cresterea greutatii la sacrificare a pasarilor - pui broiler, precum si cresterea cantitativa si calitativa a productiei de miere destinata procesarii si livrarii la consumator", reiese dintr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Pentru sectorul vegetal sprijinul financiar a fost suplimentat cu 25 milioane lei, ajungand la 124 milioane lei.
"Prin aplicarea masurilor de sprijin financiar in activitatile din domeniul vegetal se urmareste revitalizarea sectoarelor: legume si fructe proaspete, plantatii pomicole si viticole, legume produse in serele incalzite si de industrializare a legumelor si fructelor, tutun, hamei, plante medicinale, cartofi.
Totodata, prin imbunatatirea performantelor formelor asociative de producatori, prevazute de legislatia in vigoare, si reducerea treptata a diferentei de performanta existente intre producatorii din Romania si cei din statele membre, se va asigura diversificarea productiei, precum si dezvoltarea filierelor de marketing, producerea de materii prime de calitate pentru industria de procesare si la crearea de noi locuri de munca in mediul rural si cresterea consumului", se explica in datele MAPDR.
Dupa suplimentare, valoarea totala a sprijinului financiar pentru anul 2009 acordat producatorilor din sectorul de imbunatatiri funciare este de 140 milioane lei. Sprijinul vizeaza cresterea gradului general de utilizare a amenajarilor de irigatii si a randamentului de exploatare, fapt ce se va reflecta in practicarea pe scara mai larga a agriculturii in sistem irigat pentru cultivarea unor soiuri de plante cu valoare mare adaugata.