BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Sistemul de salarizare
Potrivit The Money Channel, Alianta Confederatiilor Patronale din Romania „va propune modificarea Codului muncii, astfel incat salarizarea angajatilor sa se faca pe ora, si nu lunar”.
“Sistemul de leasing” ar presupune, in viziunea reprezentantilor patronatelor, o mai mare flexibilizare a muncii si o mai buna fundamentare a unui plan de afaceri.
Actualul Cod al muncii are numeroase referiri la “plata pe ora”. Spre exemplu, la art. 159 se prevede ca „salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.”
Mai mult, partenerii sociali au stabilit prin CCMUNN pe anii 2007-2010 ca „salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 440 lei, adica 2,59 lei/ora, incepand cu 1 ianuarie 2007”.
Munca prin agent de munca temporara este si ea reglementata... Asteptam cu interes sa vedem in ce consta concret aceasta propunere.
Care este durata maxima de acordare a concediului medical?
Este posibil sa avem un salariu minim european(acelasi pentru toate tarile membre U.E.)?
Reprezinta calificarea la locul de munca o metoda eficienta de invatare?
Cat sunt romanii de informati in privinta pensiilor private?