BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Planul de securitate si sanatate – instrument al coordonarii pe santierele temporare sau mobile
Planul de securitate si sanatate este un document scris care cuprinde ansamblul de masuri ce trebuie luate in vederea prevenirii riscurilor care pot aparea in timpul desfasurarii activitatilor pe santier.
Beneficiarul lucrarii sau managerul de proiect trebuie sa asigure ca, inainte de deschiderea santierului, sa fie stabilit acest plan de securitate si sanatate.
Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 4.000 de lei la 8.000 de lei, potrivit prevederilor H.G. nr. 300/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru santierele temporare sau mobile, cu modificarile si completarile ulterioare.
Planul de securitate si sanatate trebuie sa faca parte din proiectul lucrarii si sa fie adaptat continutului acestuia. El va fi elaborat de coordonatorul in materie de securitate si sanatate pe durata elaborarii proiectului lucrarii.
Planul de securitate si sanatate trebuie:
* sa precizeze cerintele de securitate si sanatate aplicabile pe santier;
* sa specifice riscurile care pot aparea;
* sa indice masurile de prevenire necesare pentru reducerea sau eliminarea riscurilor;
* sa contina masuri specifice privind lucrarile care implica riscuri pentru securitatea si sanatatea lucratorilor.
La elaborarea planului de securitate si sanatate trebuie sa se tina seama de toate tipurile de activitati care se desfasoara pe santier si sa se identifice toate zonele in care se desfasoara lucrari care implica riscuri specifice pentru securitatea si sanatatea lucratorilor.
Planul de securitate si sanatate trebuie sa fie completat si adaptat in functie de evolutia santierului si de durata efectiva a lucrarilor sau a fazelor de lucru. Acest document trebuie sa se afle in permanenta pe santier pentru a putea fi consultat, la cerere, de catre inspectorii de munca, inspectorii sanitari, membrii comitetului de securitate si sanatate in munca sau de reprezentantii lucratorilor, cu raspunderi specifice in domeniul SSM.
Atentie! Planul de securitate si sanatate trebuie sa fie pastrat de catre managerul de proiect timp de 5 ani de la data receptiei finale a lucrarii.
![]() |
In sfarsit, aveti o sursa sigura de explicatii si modele pentru a intocmi rapid si
eficient orice fisa a postului! |