Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legislatia muncii si HR. Ce spune legea despre invoire?
Nr. vizualizari: 8057 / Rating utilizatori: 4.04 din 12 voturi
Dupa cum bine stim, in practica, desi nu avem prevederi legale, se utilizeaza si invoirea salariatului de la locul de munca, in baza principiului libertatii de vointa a partilor contractului individual de munca.
Atentie mare la faptul ca pe durata invoirii, contractul individual de munca nu se suspenda si implicit, nici salariul nu se suspenda.
"In practica, fara a exista o prevedere legala, se utilizeaza si invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului, in baza principiului libertatii de vointa a partilor contractului individual de munca.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.
Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.
Atentie mare la faptul ca invoirea nu presupune suspendarea CIM si atunci nu se inregistreaza in Revisal. Se face plata salariului in mod integral, complet, fara exceptie.
Nu exista invoire neplatita
"Salariatul caruia i s-a aprobat invoirea va fi pontat “invoit” pe perioada absentei de la serviciu, iar salariul va fi cel corespunzator timpului normal de lucru. Prin urmare, la stabilirea bazei de calcul a stagiului de cotizare se vor lua in calcul si zilele in care salariatul a fost invoit.
Asadar nu exista invoire fara plata. In toate cazurile, daca angajatorul a fost de acord cu invoirea aceasta se plateste si nu afecteaza cu nimic salariul.
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...