Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dreptul muncii: Ce trebuie sa stii despre clauza de neconcurenta?
Publicat de catre Maria NicutarNr. vizualizari: 2032 / Rating utilizatori: 5 din 2 voturi
Clauza de neconcurenta reprezinta unul dintre subiectele pe care le tratam cu maxima atentie la lege, jurisprudenta si inflexiunile evidentiate de experti din domeniu.
In mod clar, nu a fost si nu va fi niciodata un subiect simplu, ci unul care va sta la baza multor litigii de munca.
In mod concret, notiunea de clauza de concurenta presupune obligatia angajatului ca la viitorul loc de munca sa nu presteze activitate concurenta celei anterioare, pe o perioada de maxim 2 ani.
Prin clauza de neconcurenta, salariatul este obligat ca DUPA INCETAREA CONTRACTULUI sa nu presteze in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, IN SCHIMBUL unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Asa cum era normal, un CIM poate exista si fara aceasta clauza. Mai mult, clauza de neconcurenta poate fi adaugata pe parcursul derularii raporturilor de munca, prin act aditional la CIM.
Clauza de neconcurenta este inserata prin act aditional, ceea ce presupune in mod OBLIGATORIU, vointa partilor, angajat si angajator deopotriva.
Doar cu acordul si prin negociere cu angajatul, angajatorul poate insera in contractul de munca o clauza de neconcurenta.
Nu neglijam faptul ca legiuitorul spune ca aceasta clauza de neconcurenta trebuie inserata dupa ce a fost deja facuta cunoscuta angajatului.
Care sunt clauzele specifice pe care angajatorul le poate insera in CIM, dupa negocierea cu angajatul?
a) clauza cu privire la formarea profesionala;
b) clauza de neconcurenta;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidentialitate.
Acestea sunt clauze specifice, insa enumerarea nu este limitativa.
Atentie la faptul ca orice clauza de neconcurenta isi produce efectele NUMAI DACA in cuprinsul CIM sunt prevazute anumite elemente:
- activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului,- cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare,
- perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta (maxim 2 ani)
- tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii,
- aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
Atentie mare la faptul ca in practica am descoperit adesea cazuri in care clauza de neconcurenta era inserata in contractul individual de munca sau prin act aditional atasat la CIM, insa lipseau elemente concrete. Ori lipsea cuantumul indemnizatiei, ori lipseau tertii pentru care nu se putea presta activitatea, ori aria geografica.
Subliniez faptul ca o clauza de neconcurenta neredactata conform legii in vigoare, va fi lovita de nulitate absoluta.
De nulitate absoluta este lovita si clauza de neconcurenta atunci cand la schimb nu se ofera indemnizatia de neconcurenta. Cu alte cuvinte, daca angajatorul nu ofera indemnizatia de neconcurenta, angajatul este liber sa lucreze pentru cine doreste el.
Indiferent daca este contract pe perioada determnata sau nedeterminata, clauza de neconcurenta poate fi inserata in CIM, cu acordul partilor.
Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului:
- nu este de natura salariala,
- se negociaza si
- este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.
Asupra indemnizatiei de neconcurenta se datoreaza impozit pe venit si contributiile la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (angajator si salariat). Totodata, indemnizatia de neconcurenta se declara in formularul 112.
Atentie mare la termenul in care clauza de neconcurenta isi produce efectele! Art. 22 din Codul Muncii prevede la alin. (1) faptul ca o clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
Conform art. 23 din Codul Muncii, clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
Nu uitam faptul ca in cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
In mod concret, pentru a se putea indrepta impotriva fostului salariat in vederea recuperarii indemnizatiei de neconcurenta si eventual pentru a-l obliga pe acesta sa achite daune-interese, fostul angajator trebuie sa faca dovada prejudiciului produs si a faptului ca fostul sau angajat a incalcat clauza de neconcurenta.
de Maria Nicutar Jurnalist de Dreptul Muncii, Afaceri si HR
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...