Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Informatii complete despre ajutorul de deces
Nr. vizualizari: 2758 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Ajutorul de deces este acordat in cazul decesului asiguratului sau al pensionarului. Se acorda sotului supravietuitor, parintele, copilului, tutorelui, curatorului sau mostenitorului acestuia.
Potrivit Art. 125, "in cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana, care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acostora, oricare persoana care face aceasta dovada."
Art. 125 alin (3) prevede: cuantumul ajutorului de deces se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor de stat si nu poate fi mai mic decat valoarea castigului salarial mediu brut prevazut la art. 33, alin. (5).
In cazul decesului unui membru de familie ce nu detin drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titluarului, membru de familie se considera: sotul/sotia, copiii, parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
Potrivit art. 127, alin. (1) ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces. Acordarea ajutorului de deces nu este conditionata de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.
Atentie! In situatia in care angajatorul are suspendata temporar activitatea sau activitatea inceteaza din urmatoarele motive: divizare sau fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, ajutorul de deces se achita din bugetul asigurarilor sociale de stat de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale.
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...