Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Accident dupa terminarea programului. Se considera accident de munca?
Publicat de catre Legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 2915 / Rating utilizatori: 5 din 2 voturi
Analizam cazul unui salariat care a avut un accident de circulatie cu masina proprie dupa 15 minute de la terminarea programului. Vom stabili mai jos daca se considera accident de munca.
In sensul prevederilor art. 30 lit. g) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, accidentul de traseu este considerat accident de munca daca deplasarea s-a facut in timpul si pe traseul normal de la domiciliul lucratorului la locul de munca organizat de angajator si invers.
Accidentul de munca de traseu este accidentul survenit in timpul si pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu si invers si care a antrenat vatamarea sau decesul - potrivit art. 2 pct. 10 lit. a) din HG nr. 1425/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Traseul de deplasare la/de la serviciu este cel declarat de lucrator si se inregistreaza la rubrica corespunzatoare de pe prima pagina din fisa de instruire individuala privind securitatea si sanatatea in munca. Modelul fisei de instruire individuala se regaseste in Anexa nr. 11 la H.G. nr. 1425/2006.
Prin urmare, daca persoana despre care vorbiti a avut accidentul de circulatie in timpul deplasarii de la locul de munca spre domiciliu si pe traseul normal, atunci accidentul de circulatie poate fi considerat accident de munca.
Dar, pentru a se determina caracterul accidentului si a se stabili imprejurarile şi cauzele care au condus la producerea lui, a reglementarilor legale incalcate, a raspunderilor si a masurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare, trebuie efectuata cercetarea evenimentului.
Cercetarea se face imediat dupa comunicare. Cercetarea evenimentelor care produc incapacitate temporara de munca se efectueaza de catre angajatorul la care s-a produs evenimentul.
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...