Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Amortizarea unui mijloc fix. Deducerea cheltuielilor
Publicat de catre Legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 2436 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Vom afla prin randurile de mai jo cum procedam privind amortizarea unui mijloc fix cu mentiunea ca valoarea lunara este de 4.000 ron/luna.
Dat fiind faptul ca acest mijloc fix este utilizat strict pentru transportul de marfa, vom stabili daca este deductibila fiscal suma de 1500 ron/luna sau daca se poate deduce toata suma de 4.000 ron.
Intrucat mijlocul fix este pentru transport marfa, neincadrandu-se la cele de transport persoane la care face referire art 24 alin 11 ^1 din Codul fiscal, redat mai jos, atunci nu veti limita deducerea amortizarii la suma de 1500 lei/luna, ci veti deduce integral la calculul impozitului pe profit suma de 4000 lei.
"(11^1) Prin derogare de la prevederile art. 7 alin. (1) pct. 33 si 34, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplica prevederile alin. (11) lit. f). Sunt exceptate situatiile in care mijloacele de transport respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi."
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...