Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Caz practic: Societate in dizolvare. Salariati aflati in CCC
Publicat de catre Legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 13453 / Rating utilizatori: 4.69 din 21 voturi
Analizam mai jos cazul unei societati in lichidare judiciara, in faza finala de dizolvare. Angajatorul are insa contracte de munca suspendate pentru salariati aflati in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani conform art.51 al.1 lit.a din Codul muncii, republicat.
Vom stabili cum va proceda angajatorul cu acesti salariati si daca se poate inceta suspendarea cu decizie de incetare a suspendarii si intocmi decizie de concediere din vina angajatorului la data cand va inceta existenta societatii, a angajatorului, conform legii de catre lichidatorul judiciar.
In caz contrar, vom stabili cine va opera in ReviSal incetarea suspendarii si decizia de concediere la data finalizarii concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
Conform HG nr.50/2011, in conditiile in care nu poate opera ReviSal-ul decat un salariat numit prin decizie de reprezentantul legal al angajatorului, la revenirea salariatului angajatorul nu mai exista din punct de vedere legal, implicit nu mai are salariati.
Conform art. 56 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii.
Incetarea de drept a contractului individual nu este determinata de o manifestare de vointa a partilor in sensul finalizarii raportului de munca, ci are loc ca urmare a intervenirii unei situatii de fapt prevazute de lege care nu mai permite continuarea raportului de munca independent de vointa angajatului sau a angajatorului.
Asadar, contractul individual de munca existent inceteaza de drept in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii.
Dizolvarea persoanei juridice inseamna incetarea acesteia. Cu alte cuvinte, contractele individuale de munca existente inceteaza de drept la data incetarii persoanei juridice.
Totodata, art. 49 alin. (5) din acelasi act normativ, prevede ca de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
Alin. (6) al aceluiasi articol prevede ca in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
In concluzie, in speta, contractele individuale de munca suspendate ale salariatilor care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani conform art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii republicat, vor inceta de drept de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii in temeiul art. 56 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, republicat, deoarece cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
Asadar, apreciez ca incetarea contractelor individuale de munca ale acestor salariati ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate nu va fi efectul concedierii, ci in speta va interveni incetarea de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, republicat.
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Buna ziua.
Eu sunt in concediu creștere copil de la 2 la 3 ani. Firma la care sunt își reduce activitatea și restul de angajați vor fi preluați de o alta firma nou înființată.
Mă poate prelua și pe mine firma noua fara acordul meu?
Daca eu nu sunt de acord cu preluarea mă poate concedia când mă întorc?
Care sunt opțiunile pe care as putea sa le aleg?
Va mulțumesc.
2
Mihaela 31-Iul-2017
Ati mai luat?
3
Catalina B 15-Ian-2016
Buna seara! Eu sunt un angajat ce se regaseste in speta dvs, Intrebarea este: Mai iau indemnizatie pana copilul face 1 an si 11 luni daca eu nu mai am CIM? Beneficiez de indemnizatie de somaj in cazul in care nu imi gasesc un serviciu dupa ce termin CCC? Multumesc!
+
Adauga propriul comentariu aici
CITESTE RAPORTUL SPECIAL GRATUIT
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special
Eu sunt in concediu creștere copil de la 2 la 3 ani. Firma la care sunt își reduce activitatea și restul de angajați vor fi preluați de o alta firma nou înființată.
Mă poate prelua și pe mine firma noua fara acordul meu?
Daca eu nu sunt de acord cu preluarea mă poate concedia când mă întorc?
Care sunt opțiunile pe care as putea sa le aleg?
Va mulțumesc.