Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariata in preaviz. Absente nemotivate



Analizam astazi cazul unei angajate care se afla in preaviz (concediere individuala). De la 29.10.2013, aceasta nu s-a mai prezentat la locul de munca fiind pontata absent nemotivat.

Angajata solicita o adeverinta pentru medicul de familie datata cu data de 29.10.2013, cel mai probabil pentru concediu medical. Angajatorul nu ii elibereaza adeverinta.

Vom stabili daca societatea este obligata sa opereze concediul medical in cazul in care va fi adusa dovada.

Conform art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Astfel, numai in cazul incetarii de drept, suspendarea contractului individual de munca nu suspenda termenul de incetare al contractului.

In speta, intelegem ca nu este vorba de o suspendare de drept cata vreme exista un termen de preaviz.

Conform art. 75 alin. (3) din Codul muncii, in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).

Art. 51 alin. (2) din Codul muncii se refera la suspendarea contractului individual de munca pe durata absentelor nemotivate. Incapacitatea temporara de munca constituie un caz de suspendare de drept a contractului individual de munca.

Prin urmare, daca incapacitatea temporara de munca intervine in perioada de preaviz, termenul de preaviz se suspenda in mod corespunzator. La incetarea cauzei care a determinat suspendarea contractului individual de munca, termenul de preaviz isi reia cursul.

In consecinta, in speta, termenul de preaviz se suspenda pe durata incapacitatii temporare de munca dovedita cu certificat medical eliberat in conditiile legii.

In temeiul dispozitiilor art. 34 alin. (5) din Codul muncii, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.

Pe cale de consecinta, angajatorul are obligatia eliberarii adeverintei solicitata de salariat, refuzul eliberarii fiind sanctionat contraventional in conzitiile mentionate mai sus.

Salariatul avea obligatia sa anunte starea sa de incapacitate temporara de munca astfel cum angajatorul are reglementat in regulamentul intern aceasta procedura, si numai daca salariatul a luat cunostinta (art. 243 din Codul muncii).

In temeiul dispozitiilor art. 81 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate privind aparitia starii de incapacitate temporara de munca si privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zilele declarate nelucratoare, asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in prima zi lucratoare.

Potrivit Ordinului 125/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 254 din 21 martie 2006, anexa nr. 1, persoana asigurata sau reprezentantul legal sau mandatarul desemnat prin procura se obliga sa anunte platitorul despre acordarea concediului medical si sa depuna certificatul de concediu medical pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul medical.

Tags: preavizconcediere individualaconcediu medicalcontractul individual de munca


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Salariata in preaviz. Absente nemotivate
Rating:
Nota: 4.83 din 6 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special