Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tratament fiscal pentru diurna acordata administratorului
Publicat de catre Legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 3548 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Vom afla prin randurile de mai jos cum se considera din punct de vedere fiscal cheltuielile cu diurna externa in suma de 35 euro/zi pentru un administrator care nu este salariatul societatii, dar care primeste indemnizatie. Totodata, vom stabili daca sunt asimilate veniturilor de natura salariala.
Administratorul nu are dreptul la diurna. In raport cu deplasarile administratorilor, Codul fiscal considera drept deductibile, conform art. 21 alin. (2) lit. e) si pct. 27 din Normele metodologice de aplicare a acestui articol, doar cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate.
Oricare alte sume acordate in virtutea calitatii de administrator vor face obiectul impunerii fiind considerate venituri asimilate salariilor.
In cazul in care se acorda astfel de sume, apreciez ca pot fi asimilate indemnizatiei primite in calitate de administrator si se vor retine toate impozitele si contributiile sociale obligatorii. Se determina indemnizatia bruta (prin procedeul sutei majorate), la care se aplica cotele corespunzatoare privind impozitul si contributiile sociale aferente.
Potrivit prevederilor art.55 alin (6) din Codul fiscal, pentru indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura impozabile primite pe perioada delegarii si detasarii, in alta localitate, in Romania si in strainatate, impozitul se calculeaza si se retine la fiecare plata, iar virarea impozitului la bugetul de stat se efectueaza lunar sau trimestrial potrivit prevederilor art. 58 si 60, dupa caz.
Se declara in "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" - formular 112.
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...