Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tichete de masa acordate gresit. Cum procedam?
Publicat de catre Legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 3389 / Rating utilizatori: 4.67 din 3 voturi
Vom analiza situatia in care in iunie 2013 salariatii au primit 23 bonuri de masa, in loc de 19 pentru ca asa a emis furnizorul de bonuri (din greseala). In luna iulie, pentru a regla situatia, societatea a comandat 19 bonuri in loc de 23.
Vom vedea astfel cum procedam cand completam "Situatia analitica a tichetelor de masa distribuite salariatilor de catre angajatori" pentru luna iunie si iulie.
Solutia consultantului:
Art. 5 alin. (1) din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, angajatorul distribuie salariatilor tichetele de masa, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare iar potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, in conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea.
Art. 15 din Norma de aplicare prevede ca numarul de tichete utilizate de un salariat intr-o luna este cel mult egal cu numarul de zile lucratoare in care este prezent la lucru in unitate si nu poate depasi numarul de zile lucrate, potrivit art. 11, stabilit de angajator.
Art. 16 din acelasi act normativ prevede ca se interzice salariatului:
- utilizarea tichetelor de masa pentru achizitionarea altor produse decat cele alimentare;
- primirea unui rest de bani la tichetul de masa, in cazul in care suma corespunzatoare produselor alimentare solicitate este mai mica decat valoarea nominala a tichetului de masa;
-comercializarea tichetelor de masa in schimbul unor sume de bani;
-utilizarea unui numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile lucrate, stabilite potrivit art. 15.
In baza acestor prevederi legale indiferent de numarul de tichete de masa care v-au fost transmise de furnizor trebuie sa ditribuiti salariatilor un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea.
Faptul ca furnizorul v-a furnizat mai multe tichete de masa decat numarul de zile lucratoare din luna nu justifica distribuirea catre salariati a unui numar de tichete de masa mai mare decat numarul zilelor lucratoare din luna.
Astfel, pentru luna iunie trebuiau distribuite in ultima decada a lunii mai 19 tichete de masa pentru luna iunie iar in ultima decada a lunii iunie trebuiau distribuite 23 de tichete de masa pentru luna iulie iar "Situatia analitica a tichetelor de masa distribuite salariatilor de catre angajatori" completata corespunzator.
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...