Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Durata maxima a concediului medical. Caz practic



Analizam mai jos cazul unui salariat care este in concediu medical incepand cu 01.02.2013, urmand sa revina la serviciu cu 01.09.2013 si avand cod indemnizatie 12, iar cod diagnostic 014 (tuberculoza aparatului respirator).

Vom stabili daca se incadreaza la exceptiile art.13, alin3 lit.a) din OUG 158/2005.

Solutia consultantului:

Conform prevederilor art. 13 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca poate fi mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza astfel:

- pana la un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare;
-  un an, cu drept de prelungire pana la un an si jumatate de catre medicul expert al asigurarilor sociale al Casei de Pensii Publice, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala,peritoneala si urogenitala inclusiv a glandelor suprarenale, precum si pentru SIDA si cancer de orice tip, in functie de stadiul bolii.

- un an si jumatate, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara;

Prin urmare, in cazul tuberculozei pulmonare, durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca poate fi pana la un an, in intervalul ultimilor 2 ani, fara a fi necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

In situatiile in care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale, legiuitorul a prevazut-o in mod expres cum este cazul tuberculozei meningeale, peritoneale si urogenitala inclusiv a glandelor suprarenale, precum si pentru SIDA si cancer de orice tip cand dreptul de prelungire pana la un an si jumatate este acordat de medicul expert al asigurarilor sociale.

Tags: concediu medicalasigurari sociale de sanatateOUG 158/2005incapacitate temporara de muncacod indemnizatiecod diagnostic


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Durata maxima a concediului medical. Caz practic
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special