Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Rechemare salariat din concediu de odihna. Informatii utile
Publicat de catre Legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 5663 / Rating utilizatori: 4 din 3 voturi
Art. 151 din Codul muncii distinge doua ipoteze:
a) intreruperea concediului la cererea salariatului, pentru motive obiective
In acest caz trebuie observat ca salariatul nu are dreptul pur si simplu de a se intoarce la munca mai repede decat era programat, ci el trebuie sa motiveze intentia sa de a-si intrerupe concediul de odihna.
Cele mai frecvent invocate motive sunt:
– intrarea salariatului in concediu medical;
– intrarea salariatei in concediu de maternitate etc.
Daca nu se poate invoca un astfel de motiv obiectiv, aprobarea cererii va depinde de angajator. I
b) rechemarea salariatului de catre angajator.
Rechemarea nu se poate realiza nemotivat, ci doar pentru cazuri de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca. Fireste, daca salariatul isi exprima acordul de a reveni, nu mai este necesara invocarea unor astfel de motive. In niciun caz salariatul rechemat din concediul de odihna nu pierde dreptul la efectuarea zilelor de concediu ramase.
Cat priveste conceptul de „interese urgente”, acesta a fost apreciat de catre instante de la caz la caz. In general, este vorba despre situatii care au intervenit dupa ce salariatul a plecat in concediu si care nu puteau fi anticipate la data inceperii concediului acestuia.
Atentie!
Daca rechemati salariatul din concediu, veti avea obligatia de a suporta toate cheltuielile sale si ale familiei, necesare revenirii la locul de munca.
In plus, angajatorul va trebui sa plateasca despagubiri in cazul in care rechemarea intempestiva a salariatului din concediu i-a produs acestuia un prejudiciu.
Exemplu:
Angajatorul ar putea fi obligat la plata cheltuielilor avansate unitatilor turistice, de transport sau cazare.
Rechemarea salariatului din concediul de odihna, in conditiile in care, desi au intervenit anumite probleme urgente, acestea puteau fi solutionate prin utilizarea salariatilor
care nu se gaseau la momentul respectiv in concediu de odihna, consideram ca ar putea constitui un abuz de drept.
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...