BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Conditiile in care drepturile de autor dau dreptul la concediu de maternitate si pentru ingrijirea copilului
Daca realizez venituri pe baza unui contract de drepturi de autor pot beneficia de concediul de maternitate si de concediu de ingrijire a copilului? De catre cine e platit acest concediu?
Potrivit art. 1 alin. (1) si alin. (2) lit. d) coroborat cu art. 2 alin. (1) lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, persoanele care realizeaza venituri din activitati independente au dreptul, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concediu si indemnizatie pentru maternitate.
Art. 7 din aceeasi ordonanta stipuleaza ca stagiul minim de cotizare pentru acordarea dreptului de mai sus este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Rezolvati rapid orice problema de salarizare, deduceri personale, tichete de masa!
Click aici!
Conditia ceruta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, este ca anterior datei nasterii copilului, parintele sa realizeze timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal.
In conformitate cu art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
Potrivit art. 46 din Codul fiscal, veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
Deci realizarea veniturilor pe baza unui contract de drepturi de autor va da dreptul, in conditiile aratate mai sus, atat la concediu de maternitate cat si la concediu pentru ingrijirea copilului.
Plata concediului de maternitate se face, conform art. 36 alin. (3) lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 de catre casa de asigurari de sanatate.
Potrivit art. 20 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 calculul si plata concediului pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani se fac de catre directiile de munca si protectie sociala judetene.
Sursa: contractdemunca.ro