BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Poate fi concediata o persoana de sex feminin, doar pentru ca este gravida? Trebuie facut ceva pentru a preintampina concedierea? Trebuie anuntat angajatorul?
Raspuns:
Codul muncii interzice in mod expres concedierea salariatei gravide, in masura in care angajatorul a luat la cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere (art. 60 lit. c)). Mai mult, angajatorul are o serie de obligatii speciale fata de salariata gravida, conform prevederilor din O.UG. nr. 96/2003 privind protectia materniatii la locul de munca.
Astfel, in termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de catre o salariata despre starea sa de graviditate, acesta are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea. Atat medicul, cat si inspectoratul au obligatia sa verifice conditiile de munca ale salariatei gravide. Daca salariata gravida desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, cu mentinerea veniturilor salariale. Salariata gravida nu poate fi obligata sa desfasoare munca de noapte si nu trebuie sa lucreze in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat, cum ar fi:
Incalcarea oricareia dintre obligatiile de mai sus constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, potrivit art. 27 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 96/2003.
![]() |
Testati GRATUIT Consilier - Modele de contracte si formulare de procedura juridica! Click aici! |