Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cheltuieli cu transportul salariatilor. Caz practic
Publicat de catre Legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 4407 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Vom stabili mai jos in ce masura cheltuielile cu transportul salariatilor (cu autoturismul proprietate privata) de la si la locul de munca sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit sau impozabile la nivelul salariatului (se cumuleaza cu salariul si se retin contributiile salariale).
Mentionam ca in contractul de munca colectiv nu se metioneaza ca se suporta aceste cheltuieli de catre societate.
Solutia consultantului:
Din punct de vedere al impozitului pe venit, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, nu se include in veniturile salariale si nu este impozabila, in intelesul impozitului pe venit contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
In ceea ce priveste contributiile sociale, conform art. 296 indice 15 lit. b) din Codul fiscal, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, astfel cum este prevazut in contractul de munca nu se cuprinde in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii prevazuta la art. 296 indice 4.
In conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) lit. f), respectiv art. 296 indice 15 lit. f) din Codul fiscal nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile si, de asemenea, nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii.
Astfel, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, nu se include in veniturile impozabile si nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii in situatia in care transportul este prevazut in contractele de munca aplicabile.
In cazul in care aceste prestatii nu sunt acordate conform contractelor de munca aplicabile, acestea intra in baza de calcul a impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, cu exceptia cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii.
Conform art. 21 alin. (4) lit. l) din Codul fiscal nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil alte cheltuieli salariale si/sau asimilate acestora, care nu sunt impozitate la angajat, cu exceptia prevederilor titlului III. Per a contrario, cheltuielile incluse in veniturile salariale si impozitate conform art. 57 din Codul fiscal sunt deductibile la determinarea profitului impozabil.
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...