Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Detasare pe o perioada mai mica de 3 luni. Ce impozit datoreaza societatea?
Publicat de catre Legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 1859 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Vom afla prin randurile urmatoare ce impozit datoreaza societatea pentru o detasare de scurta durata (cel mult 3 luni) si una de 6 luni (diferenta fiind ca pentru cea de 3 luni nu exista certificat de inregistrare obtinut pentru detasatul strain, acesta nefiind necesar pentru detasari mai mici de 90 de zile).
Solutia consultantului:
Cetatenii Uniunii Europene au drept de rezidenta pe teritoriul Romaniei timp de 3 luni fara indeplinirea vreunei formalitati suplimentare.
In acest sens, art. 11 alin. (1) din OUG 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si a cetatenilor Confederatiei Elvetiene stabileste ca cetatenii Uniunii Europene care intra pe teritoriul Romaniei beneficiaza de drept de rezidenta pentru o perioada de pana la 3 luni de la data intrarii in tara, fara indeplinirea vreunei conditii suplimentare.
Potrivit dispozitiilor art. 12 alin. (1) lit. a) din acelasi act normativ, cetatenii Uniunii Europene care au statut de lucrator au dreptul de rezidenta in Romania pentru o perioada mai mare de 3 luni.
Astfel, cetateanul unui alt stat membru UE poate ramane pe teritoriul Romaniei fara indeplinirea unei formalitati suplimentare o perioada de cel mult 3 luni.
De asemenea si in aceasta situatie corect este ca veniturile salariatului detasat sa fie platite de angajatorul care l-a detasat in Romania, iar acestea sa fie refacturate societatii din Romania.
Daca salariatul se afla in posesia documentului portabil A1 va declara impozitul pe veniturile salariale in formularul 224 fara si nu va datora contributii sociale in Romania in perioada curpinsa in formular.
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...