BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Cum calculez concediul medical?
Care este baza de calcul corecta pentru concediul medical din exemplul urmator:
Salariatul A este incadrat cu data de 01.04.2008 cu un salariu brut de = 792 lei
in perioada 1-28 aprilie lucreaza.
Pe 29 si 30 aprilie are 2 zile concediu medical la urgenta (cod 06).
in perioada 01.09 mai 2008 ii da in continuare concediu medical boala obisnuita (cod 01).
6 luni anterioare producerii riscului
- De la 01.10.2007 pâna la 14.12.2007 a lucrat la societatea “A”.
A adus adeverinta dar fara salariile de incadrare.
- De la 14.12.2007 pâna la 01.04.2008 nu a lucrat conform Carnet de munca.
Calcul indemnizatie pentru luna aprilie 2008
792 : 21 zile = 37,7142 – media zilnica
2 zile x 100% x 37,7142 = 75 lei
Deci 2 zile urgenta medicala pe aprilie au fost platite.
Calcul indemnizatie pentru luna mai 2008
9 zile in continuare boala obisnuita = 6 zile lucratoare
6 zile x 75% x 37,7142 = 170 lei
Pentru stagiu de cotizare are luna aprilie 2008 completa si are lucrate 2 luni si la societatea anterioara.
Intrebare:
Este corecta baza de calcul?
Raspuns:
Fata de datele spetei prezentate de dvs. face urmatoarele observatii:
1. Ati procedat la stabilirea stagiului de cotizare necesar pentru acordarea concediului si indemnizatiei de asigurari sociale, atât pentru urgenta medico-chirurgicala, cât si pentru boala obisnuita.
Din datele prezentate de dvs. a rezutat faptul ca, in mod corect, ati considerat indeplinita conditia stagiului de cotizare pentru incapacitatea temporara de munca generata de urgenta medico-chirurgicala, intrucât, O.U.G. nr. 158/2005, modificata si completata prevede acordarea indemnizatiei indiferent de stagiul de cotizare.
In ceea ce priveste cea de-a doua situatiei de incapacitate temporara de munca generata de boala obisnuita, va reamintim ca desi concediile medicale s-au succedat imediat, din cele relatate de dvs. nu rezulta si o identitate de afectiune, ceea ce face aplicabile dispozitiile art. 37 alin. (1) din Ordinul nr. 60/32/2006, cu modificarile si completarile aduse de Ordinul nr. 830/175/2007 privind normele de aplicare ale O.U.G. nr. 158/2005.
![]() |
Incearca ACUM Consilier - Manualul Directorului de SRL si aflati:
|
Astfel, pentru faptul ca cele doua concedii sunt acordate in luni diferite, dar si pentru ca sunt generate de afectiuni diferite, conditiile de acordare a acestora se evalueaza separat.
Acesta se traduce in fapt prin aceea ca stagiul de cotizare pentru al doilea concediu se evalueaza separat. Astfel stagiul necesar se considera a fi de o luna intreaga (luna aprilie 2008, fiind constiuit din partea din luna lucrata si partea din luna pentru care s-a acordat urgenta medico-chirurgicala, care reprezinta perioada asimilata stagiului de cotizare).
2. In ceea ce priveste calculul indemnizatiilor, precizam ca ar fi fost recomandabil sa faceti demersuri suplimentare pentru clarificarea situatiei veniturilor anterioare.
Intelegem ca persona are carnet de munca, dar ca exista lacune de inscriere in acest document. De asemenea, in prezenta carnetului de munca, nu intelegem oportunitatea eliberarii unei adeverinte de salariat de la un fost loc de munca, cu atât mai mult cu cât aceasta nu continea toate informatiile cerute de lege pentru a face dovada vechimii in munca si a altor elemente specifice unui raport de munca.
Suplimentar, precizam ca nu exista o identitate intre veniturile care fac obiectul inscrierii in carnetul de munca si veniturile ce reprezinta baza de calcul pentru contributiile sociale, motiv pentru care ar fi fost utile tocmai adeverinte emise de fosti angajatori din care sa rezulte veniturile utilizate drept baza de calcul pentru contributiile sociale.
Fata de aceste considerente, metoda de calcul pentru prima indemnizatie este corecta numai in conditiile in care pentru salariatul respectiv alti angajatori anteriori nu au mai contribuit pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale.
In ceea ce priveste metoda de calcul aplicata pentru cea de-a doua indemnizatiei, pe langa considerentele enuntate privitor la prima indemnizatie, adaugam si urmatoarele argumente:
1. din datele transmise de dvs., baza de calcul a celor doua indemnizatii nu poate fi identica, intrucât suntem in prezenta unor concedii medicale acordate in luni diferite, pentru afectiuni diferite. O continuitate (identitate) a bazei de calcul este permisa in situatia reglementata de art. 37 alin. (2) din Normele de aplicare a O.U.G. nr. 158/2005, indicate mai sus (adica pentru concedii pentru aceeasi afectiune, fara intrerupere intre ele).
2. in aceste conditii in baza de calcul a celei de-a doua indemnizatii intra si cele 2 zile de urgenta medico-chirurgicala pentru care venitul luat in calcul, potrivit art. 10 alin. (2) lit. a) din O.U.G. nr. 158/2005, este indemnizatia de incapacitate temporara de munca.
Pentru mai multe detalii despre
FISA POSTULUI click aici