BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Tot ce va intereseaza despre legea pensiilor, CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii!
Consilier – Asigurari sociale: tot ce va intereseaza despre legea pensiilor, CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii. Acum aveti toate raspunsurile la indemana!
Testati ACUM Consilier – Asigurari sociale!
![]() |
Legislatia in domeniul asigurarilor sociale se modifica de la o luna la alta. De exemplu, Legea pensiilor a fost modificată prin 41 de acte normative! Acum aveti solutia: Consilier – Asigurari sociale, lucrarea care va raspunde prompt si corect la orice intrebare legata de CAS, CASS, concedii medicale, pensii, somaj etc. |
Locuiesc de 20 ani in USA. Am virsta de 60 ani si as vrea sa stiu cum sa procedez ca sa depun dosarul de pensie. Singurul document pe care il posed este cartea de munca incheiata la data la care am parasit tara.
Exista posibilitatea sa pot intocmi toate formele necesare prin computer fiind asa departe de tara si neavind pe nimeni in Romania care sa ma poata ajuta?
Va multumesc foarte mult !!! Sa aveti o zi buna!!!!!
Multumesc anticipat .
Multumesc pentru intelegere
Va multumesc.
Mama mea are 54 ani .In urma cu 2-3 ani a fost pensionata pe caz de boala. Anul acesta insa i-a fost taiatanu mai conteaza ce si cum.Pentru a iesi anticipat la pensie nu poate ptr ca nu are varsta cu toate ca a lucrat destui ani.Intrebarea mea este :Poate sa isi faca dosarul pentru Somaj?Unde gasesc acest lucru in legea somajului???Multumesc frumos.
Am si eu o întrebare referitoare la sistemul de pensii?
Tata a lucrat într-o fabricá de profil textil timp de 30 de ani, în mediu toxic. A iesit la pensie în 1993. Acum are 72 de ani si o pensie de 640 de lei. Oare e posibil dupa 30 de ani de munca sa primeascá o pensie atât de micá? Un vecin care s-a pensionat mai târziu aprox.2 anidar cu vreo 5 ani mai tà nár are o pensie de 900 lei. E normal? Cum se poate calcula pensia?
Am si eu o intrebare la dumneavoastra,daca mama mea a lucrat in confectii in jur de 35-40 de ani si are pensie de drept,poate sa primeasca si pensie de boala?Mentionez ca are probleme de sanatate cu plamanii..
Si as vrea sa stiu daca poate sa beneficieze de aceasta pensie de boala,avand acele probleme de sanatate.
Astept raspuns.
Va multumesc si numai bine
multumesc
Mentionez ca am fost operata de hernie de disc L4-L5 sindrom coada de calcu alte cuvinte am ajuns pe masa de operatie paralizata de la mijloc in jos,dupa operatie am ramas cu picioarele amortite lucru care nu sa mai ameliorat nici astazi ,le simt reci si la oscilometrie a iesit foarte rau circulatie periferica foarte proasta ,durerile de spate nu ma lasa aproape deloc ,fiind necesar sa iau calmante zilnic nu pot sta mult nici culcata si nici in picioare.
Ma poate ajuta cineva cu un sfat,inafara faptului ca o sa fac contestatie .Multumesc
Legea permite o astfel de "abordare"? Se ia in calcul data depunerii dosarului si legea aflata in vigoare la acel moment?
Va multumesc anticipat
Kati Niculescu
Va multumesc anticipat.
Multumesc
Care este data de pensionare?
Multumesc anticipat.
Potrivit dispozitiilor art. 83 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, drepturile de pensie pentru limita de varsta se acorda si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la aceasta data.
Drepturile de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala se acorda si se platesc:
a) de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile , dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat, in cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I, II si III;
b) de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile, in cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV si V.
In cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (2), ale caror cereri au fost depuse in termen de 30 de zile, drepturile de pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala se acorda de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat.
In cazul persoanelor ale caror cereri de pensionare au fost depuse cu depasirea termenului de 30 de zile, drepturile de pensie se acorda si se platesc:
a) de la data depunerii cererii, in cazul pensiei pentru limita de varsta;
b) de la data depunerii cererii, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat, in cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I, II si III, care solicita pensie anticipata sau pensie anticipata partiala;
c) de la data depunerii cererii, in cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV si V, care solicita pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala;
d) de la data depunerii cererii, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat, in cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (2), care solicita pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
Raportandu-ne la datele comunicate de dvs. mentionam urmatoarele:
- potrivit dispozitiilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, stagiul minim de cotizare in luna noiembrie 2008 este de 11 ani si 10 luni;
- in perioada decembrie 2008 - martie 2009 stagiul minim de cotizare este de 12 ani.
Daca mai luam in calcul si dispozitiile Ordinului ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr. 1.026 din 28 noiembrie 2007 pentru modificarea Ordinului ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei nr. 407/2004 privind dovedirea, in vederea recalcularii pensiei, a absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 850 din 11 decembrie 2007 consideram ca ati putea indeplini conditiile minime in vederea obtinerii unei pensii pentru limita de varsta.
Astfel in cazul persoanelor care au urmat cursurile unor institutii de invatamant superior, in vederea aplicarii prevederilor Legii nr. 276/2004 pentru completarea art. 169 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, dovada absolvirii cursurilor de zi si, dupa caz, a duratei normale a studiilor se face cu diploma si/sau cu foaia matricola.
In cazul persoanelor care au urmat cursurile unor institutii de invatamant superior in strainatate, documentele vor fi traduse si legalizate.
In situatia in care din documente nu rezulta forma de invatamant (cursuri de zi) si, dupa caz, durata normala a studiilor, la cererea de recalculare a pensiei se va anexa si o declaratie pe propria raspundere care sa ateste indeplinirea conditiilor prevazute de art. 38 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile ulterioare.
Persoanele care se regasesc in aceasta situatie au obligatia ca pana la data de 1 ianuarie 2009 sa prezinte casei teritoriale de pensii documentul original care atesta indeplinirea conditiilor privind forma de invatamant si durata studiilor.
Varsta la care puteti solicita inscrierea la pensie, este influentata de mai multi factori: stagiul complet de cotizare, stagiul realizat in conditii speciale sau deosebite de munca, incadrarea corecta in grupele I si II de munca anterior datei de 1 aprilie 2001, includerea sau nu a perioadelor asimilate in stagiul realizat, calitatea de persoana cu handicap ori aceea de beneficiar al Decretului-lege nr.118/1990, numarul copiilor nascuti si crescuti pana la varsta de 10 ani, etc.
Nu ne spuneti care este data nasterii exacta?
Am presupus ca v-ati nascut in Ianuarie 1954:
In aceste conditii puteti beneficia de:
1. Pensie pentru limita de varsta incepand cu Septembrie 2013, respectiv la implinirea varstei de 59 ani si 8 luni.
2. Pensie anticipata partiala incepand cu Septembrie 2008, respectiv la implinirea varstei de 54 ani si 8 luni.
3. Pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate desfasurata in conditii deosebite de munca, incepand cu Martie 2010, respectiv la implinirea vasrtei de 56 ani si 2 luni.
In situatia in care v-ati nascut in Decembrie 1954 puteti beneficia de:
1. Pensie pentru limita de varsta incepand cu Noiembrie 2014, respectiv la implinirea varstei de 59 ani si 11 luni.
2. Pensie anticipata partiala incepand cu Noiembrie 2009, respectiv la implinirea varstei de 54 ani si 11 luni.
3. Pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate desfasurata in conditii deosebite de munca, incepand cu Mai 2011, respectiv la implinirea vasrtei de 56 ani si 5 luni.
1. Potrivit art. 37 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii, sau dupa caz si angajatorii au platit contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
Beneficiarii de indemnizatie de somaj sunt asigurati in sistemul asigurarilor sociale de stat si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege pentru asiguratii acestor sisteme.
Contributia pentru asigurarile sociale de stat si contributia pentru asigurarile sociale de sanatate se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj si se vireaza caselor de asigurari respective de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
Drepturile de asigurari sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizatie de somaj se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Potrivit art. 38 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, fara a fi incluse aici: pensia pentru limita de varsta; pensia anticipata; pensia anticipata partiala; pensia de urmas;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
2. Potrivit art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, concediul medical si pensia de invaliditate sunt considerate perioade asimilate stagiului de cotizare.