Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Modificarea timpului de lucru. Studiu de caz
Publicat de catre Legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 2392 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
In cele ce urmeaza dezbatem cazul unui salariat caruia i se incheie un contract de munca pe perioada determinata de 3 luni, cu program de lucru de 8 ore pe zi.
Vom afla in ce masura legea permite ca din cea de-a doua luna a derularii contractului de munca sa poata fi modificat timpul de lucru la 4 ore pe zi, cu reducerea corespunzatoare a salariului.
Solutia consultantului:
Potrivit art. 17 alin. (1) din Codul muncii, anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice. In continuare, alin. (11) al aceluiasi articol stabileste ca obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
La alineatul (2) al art. 17 din Codul muncii sunt enumerate elementele cu privire la care salariatul trebuie informat, intre care si durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana.
La alineatul (4) insa, art. 17 din Codul muncii stabileste ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
In consecinta, modificarea contractului individual de munca presupune acordul de vointa al ambelor parti contractante, angajator si salariat, materializat sub forma actului aditional la contractul individual de munca.
In acest sens, art. 41 alin. (1) din Codul muncii stabileste: contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
In concluzie, modificarea duratei timpului zilnic de lucru constituie o modificare a contractului individual de munca ce poate opera numai cu acordul salariatului in conformitate cu prevederile art. 41 si art. 17 mentionate mai sus.
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...