Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
SSM. Instruirea la locul de munca
Publicat de catre Legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 2697 / Rating utilizatori: 4.5 din 2 voturi
Vom stabili, prin randurile urmatoare, cum se procedeaza cu instruirea unui angajat al carui program de lucru este de 4 ore pe zi sau mai putin.
Vom afla daca se efectueaza instruirea introductiv generala timp de 8 ore, urmata apoi de alte 8 ore pentru instructajul la locul de munca, tinand angajatul suplimentar la munca, sau se organizeaza timp de 8 ore instruirea introductiv generala in doua zile, urmata apoi de alte 2 zile pentru instruirea la locul de munca.
Raspunsul consultantului:
Durata instruirii introductiv-generale depinde de specificul activitatii si de riscurile pentru securitate si sanatate in munca, precum si de masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul intreprinderii si/sau al unitatii, in general. Angajatorul stabileste prin instructiuni proprii durata instruirii introductiv-generale, dar aceasta nu va fi mai mica de 8 ore.
Durata instruirii la locul de munca depinde de riscurile pentru securitate si sanatate in munca, precum si de masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul fiecarui loc de munca, post de lucru si/sau fiecarei functii exercitate.
Durata instruirii la locul de munca nu va fi mai mica de 8 ore si se stabileste prin instructiuni proprii de catre conducatorul locului de munca respectiv, impreuna cu:
- angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca;
- lucratorul desemnat;
- un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie;
- serviciul extern de prevenire si protectie.
Conform art. 20 alin. (2) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, instruirea lucratorilor se face in timpul programului de lucru.
In concluzie, atat durata instruirii introductiv-generale, cat si durata instruirii la locul de munca se stabilesc prin instructiuni proprii si nu pot fi mai mici de 8 ore. Ambele instruiri trebuie sa se desfasoare in timpul programului de lucru.
Indiferent de durata programului de lucru, riscurile pentru securitate si sanatate in munca si masurile de prevenire si protectie intr-o intreprindere sunt aceleasi, nu cresc proportional cu numarul de ore lucrate.
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...