Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Studiu de caz: Decizia de pensionare. Incetare CIM
Publicat de catre Legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 3813 / Rating utilizatori: 5 din 2 voturi
Analizam astazi cazul unui salariat care si-a luat concediu medical inainte sa i se elibereze decizia de pensionare. Vom stabili cum va proceda angajatorul in cazul in care, sa presupunem, concediul medical se va prelungi pana la 2 luni si se va intersecta cu decizia de pensionare. Vom vedea in ce moment se poate face constatarea incetarii CIM.
Solutia consultantului:
Potrivit art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii, republicat, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.
Concediul pentru incapacitate temporara de munca (concediul medical) este cauza de suspendare de drept a contractului individual de munca in baza art. 50 lit. b) din cod.
Art. 49 alin. (5) din Codul muncii, republicat, prevede ca de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
In completarea alin. (5), alin. (6) din acelasi articol prevede ca in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Cu alte cuvinte, contractul individual de munca va inceta de drept, in functie de caz, la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare in cazul pensiei pentru limita de varsta sau la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare, concediul medical neafectand in nici un fel momentul producerii efectelor pensionarii.
Astfel, apreciez ca in speta veti inceta contractul individual de munca al salariatului la data indeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru incetare, deoarece cauza de incetare de drept prevaleaza suspendarii. Cu alte cuvinte, in speta fiind vorba de o incetare de drept a contractului individual de munca concediul medical nu va avea ca efect prelungirea (cu perioada cat dureaza acesta) a termenului de incetare de drept a contractului de munca.
Constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca o veti face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si o veti comunica persoanei respective in termen de 5 zile lucratoare, in conformitate cu dispozitiile art. 56 alin. (2) din Codul muncii, republicat.
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...