Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afla cu cat a crescut castigul salarial mediu net



Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.139 lei in luna octombrie 2012, cu 0,8% mai mare decat in luna septembrie, iar castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.552 lei, in crestere fata de luna anterioara cu 14 lei (0,9%), potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica INS.

Cele mai mari valori ale ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in transporturi aeriene (3.953 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (846 lei).

In luna octombrie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat usoare cresteri fata de luna septembrie 2012 ca urmare a acordarii de prime, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), drepturi in natura ori realizarii de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai importante cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de 21,2% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 13,1% in extractia minereurilor metalifere, intre 5,0% si 7,5% in transporturi aeriene, alte activitati extractive, alte activitati industriale n.c.a., activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, intre 2,5% si 5% in fabricarea articolelor de imbracaminte, tranzactii imobiliare, fabricarea de mobila, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, colectarea si epurarea apelor uzate.
 
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea in luna septembrie a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale), platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa). De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzata de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net au fost de 25,9% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 17,8% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, respectiv cu 7,2% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intre 2% si 3,5% in telecomunicatii, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor din tutun, alte activitati de servicii, informatii si comunicatii, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna septembrie in  invatamant (6,9%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, in  administratta publica si in sanatate si asistenta  sociala s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, cu 0,4%, respectiv cu 0,1%.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 101,5%.

Tags: castig salarial mediusalaiu minimsalariu mediu nominal net


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Afla cu cat a crescut castigul salarial mediu net
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."