Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cheltuieli deductibile. Pachetul salarial al angajatului
Publicat de catre Www.legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 2247 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Daca pachetul salarial al unui angajat include si plata chiriei si a gradinitei copilului, angajatorul poate considera aceste cheltuieli ca si nedeductibile la nivelul societatii, urmand ca angajatul/angajatorul sa nu plateasca nicio contributie sau impozit pe venit?
Aceasta situatie nu mai este posibila. La inceput, legislatia privind impozitarea veniturilor persoanelor fizice definea avantajele in natura ca fiind acele beneficii personale acordate de diverse persoane sau entitati incercand sa disipeze sfera lor de cuprindere catre toate categoriile de venituri, idee sustinuta si de pozitia articolului de reglementare in cuprinsul actului normativ.
Insasi sfera de cuprindere s-a conturat abia odata cu intrarea in vigoare a Codului fiscal, situand avantajele in categoria veniturilor din salarii, si nu printre regulile comune pentru toate categoriile de venituri.
Bresa din reglementarile de la vremea respectiva s-a conturat in jurul principiului de neimpozitare a sumelor ce reprezentau avantaje la nivelul persoanei fizice beneficiare, in conditiile in care erau considerate cheltuieli nedeductibile pentru entitatea care le acorda.
In fapt, prin acea formulare, se incerca inlaturarea unei duble impozitari prin impozitarea la nivelul entitatii. Mecanismul consta in suportarea de catre angajator a avantajelor cu titlu expres de cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, in timp ce pentru beneficiar/salariat veniturile erau neimpozabile in baza principiului enuntat.
In prezent, judecarea tratamentului fiscal se face incepand cu veniturile realizate de persoana fizica (avantaje in natura impozabile, in cazul prezentat) si doar apoi se aplica tratamentul la nivelul persoanei juridice (deductibile/nedeductibile la calculul impozitului pe profit).
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...