Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce avantaje avem daca angajam someri de peste 45 de ani
Publicat de catre Www.legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 12760 / Rating utilizatori: 4.15 din 17 voturi
Intrebare: In cazul in care o societate doreste sa angajeze o persoana care are varsta de 47 de ani, a fost in somaj pana in anul 2011, iar de la terminarea somajului si pana in prezent persoana nu a mai fost angajata, aceasta beneficiaza de anumite avantaje? Care sunt acestea si care este documentatia care trebuie depusa pentru obtinerea avantajelor?
Raspuns: Facilitatile fiscale pentru angajarea somerilor se acorda in baza Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor, respectiv HG 174 privind Norma metodologica de aplicare a Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, astfel:
In conformitate cu prevederile art. 85 alin. 1, angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare (valoarea ISR este de 500 lei) , cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor prevazute la alin. (1) anterior termenului de 2 ani, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din motivele prevazute la art. 83 alin. (2).
Nu beneficiaza de facilitatile prevazute la alin. (1) angajatorii care in ultimii 2 ani au fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele angajate din aceasta categorie
Conform art. 59 indice 1 alin (1) din Norma metodologica de aplicare a Legii 76/2002 , subventiile prevazute la art. 85 alin. (1) din lege se acorda angajatorilor in situatia in care somerii din categoria mentionata la acest alineat sunt inregistrati in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Astfel , in situatia mentionata de dvs. persoana pe care o angajati trebuie sa fie inregistrata in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Potrivit art 59 din Norma metodologica , pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 85 din lege, angajatorii trebuie sa incheie cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 12 luni de la data angajarii persoanelor, o conventie potrivit modelului prevazut in anexa nr. 19.
Termenul prevazut la alin. (1) este termen de decadere din dreptul de a beneficia de masurile de stimulare prevazute la art. 85 din lege.
In vederea incheierii conventiei prevazute la alin. (1) angajatorii vor depune o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca in ultimii 2 ani nu au mai fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele angajate, precum si urmatoarele documente:
a) actul de identitate (copie);
b) actul in baza caruia au fost incadrati in munca (copie);
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...