Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Delegatiile in zilele de sarbatoare legala
Publicat de catre Www.legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 5259 / Rating utilizatori: 4.75 din 2 voturi
Intrebare: Daca un angajat se afla in delegatie intr-o zi de sarbatoare legala din Romania, acesta se va ponta in delegatie sau va fi liber platit in conformitate cu legea din Romania.
Delegatia fiind intr-o alta tara unde, spre exemplu ziua de 15 august nu este considerata sarbatoare legala.
Raspuns: Prevederile Codului muncii referitoare la zilele libere trebuie respectate si in perioada in care salariatul se afla in delegatie. Zilele libere din perioada de delegare constituie zile libere daca salariatului i se acorda ziua libera.
Timpul de munca este definit la art. 111 din Codul muncii , republicat, ca fiind orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
Astfel, constituie timp de lucru intervalul de timp in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale.
Pe cale de consecinta, nu constituie timp de lucru, zilele libere de care salariatul beneficiaza in perioada in care este delegat cum este cazul zilei de 15 august. Daca, insa, in ziua de 15 august, salariatul aflat in delegatie presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, aceasta perioada constituie timp de lucru.
In speta prezentata, daca salariatul a lucrat in ziua de 15 august, aceasta perioada constituie timp de lucru.
In ceea ce priveste munca in zilele de sarbatoare legala, art. 139 din Codul muncii stabileste zilele libere in care nu se lucreaza. Nu se aplica prevederile art. 139 in locurile in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, in unitatile sanitare si cele de alimentatie publica.
Salariatilor care lucreaza in aceste unitati li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
In cazul in care din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Rezulta ca, pentru munca prestata in delegatie in ziua de 15 august, salariatul va primi diurna iar angajatorul trebuie sa acorde salariatului ori alta zi libera ori un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza.
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Ce drepturi suplimentare privind zilele libere are un angajat daca acesta a calatorit pe parcursul zilei de repaus sambata/duminica catre noua destinatie unde urma sa isi exercite munca pentru o perioada.
Ar trebui sa primeasca o zi libera pentru ziua de repaus care de fapt a fost petrecuta pe drum?
Va multumesc.
+
Adauga propriul comentariu aici
CITESTE RAPORTUL SPECIAL GRATUIT
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special
Ce drepturi suplimentare privind zilele libere are un angajat daca acesta a calatorit pe parcursul zilei de repaus sambata/duminica catre noua destinatie unde urma sa isi exercite munca pentru o perioada.
Ar trebui sa primeasca o zi libera pentru ziua de repaus care de fapt a fost petrecuta pe drum?
Va multumesc.