Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ce conditii se compenseaza in bani concediul de odihna neefectuat
Publicat de catre Www.legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 2875 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca, conform art. 146 alin. (4) din Codul muncii. Suma cuvenita ar putea reprezenta media lunara a veniturilor realizate in decursul perioadei pentru care trebuia sa se acorde concediul de odihna.
Pentru a efectua concediul de odihna nu este necesar sa se astepte finalul anului pentru a putea stabili intinderea lui in functie de perioada efectiv lucrata. De obicei, el se efectueaza anticipat, presupunand, in cazul unui contract de munca pe durata nedeterminata, ca salariatul va continua sa lucreze tot anul la acel angajator.
Exemplu
In situatia in care concediul de odihna a fost efectuat in intregime in perioada 01.06.2011 – 28.06.2011 (20 de zile lucratoare), iar la data de 01.09.2011 raporturile de munca inceteaza, concediul de odihna a fost efectuat pentru o perioada mai mare decat cea efectiv lucrata in anul respectiv.
ATENTIE!
Zilele de concediu de odihna efectuate nu se pot restitui in natura, insa indemnizatia aferenta constituie
un venit necuvenit salariatului respectiv, motiv pentru care la intocmirea notei de lichidare
angajatorul poate solicita restituirea indemnizatiei aferente concediului de odihna efectuat, corespunzatoare
perioadei nelucrate din an.
In cazul salariatilor bugetari angajati in baza contractului individual de munca, obligatia restituirii unei parti a indemnizatiei de concediu corespunzatoare perioadei nelucrate exista in cazurile in care raporturile de munca au incetat:
– disciplinar – art. 61 lit. a) din Codul muncii;
– pentru arest preventiv mai mare de 30 de zile – art. 61 lit. b). Face exceptie ipoteza in care a intervenit achitarea, anularea urmaririi penale sau incetarea procesului penal ori a urmaririi penale;
– ca urmare a interzicerii exercitarii unei profesii sau functii, ca masura de siguranta sau complementara – art. 56 lit. h);
– prin demisie – art. 81. Face exceptie demisia cauzata de starea sanatatii.
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...