Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conditii pensionare anticipata si pensionare anticipata partial



Conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata sunt prevazute la art. 62 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice respectiv:
- cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare si

- realizarea unui stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de aceasta lege.

Asadar, legea nu impune conditia unui stagiu minim de 38 de ani, ci realizarea unui stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de lege. Legea nr. 263/2010 nu prevede aplicarea unui procentul de penalizare in cazul pensiei anticipate, art. 62 alin. (4) din acest act normativ stabilind ca, cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta.

Conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata partial sunt prevazute la art. 62 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 prvind sistemul unitar de pensii publice respectiv:
- cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare si
- realizarea stagiului complet de cotizare sau depasirea acestui stagiu cu pana la 8 ani.

Potrivit art. 65 alin. (4), cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta. Astfel, Legea nr. 263/2010 prevede aplicarea penalizarii numai in cazul pensiei anticipate partial.

Stagiul complet de cotizare, dupa cum prevad Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 263/2010 la art. 48, este cel prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, in anexa nr. 6 la lege, in functie de sexul persoanei: masculin sau feminin.
Spre exemplu, potrivit anexei 5, pentru o persoana de sex masculin nascuta in luna ianuarie a anului 1950, stagiul complet de cotizare este de 35 ani. Aceasta persoana putea beneficia de pensie anticipata la implinirea varstei de 60 de ani, in conditiile realizarii un stagiu de cotizare de 43 de ani.

Daca a realizat un stagiu de cotizare mai mare de 35 de ani, dar mai mic de 43 ani, putea beneficia de pensie anticipata partial la implinirea varstei de 60 de ani.

La stabilirea stagiului complet de cotizare/stagiului de cotizare in specialitate, precum si la determinarea punctajului mediu anual in cazul pensiei anticipate si pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate respectiv perioadele in care o persoana:
- a beneficiat de pensie de invaliditate;
- a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
- a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
- a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.

Tags: conditii pensionare anticipataconditii pensionare anticipata partial


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Conditii pensionare anticipata si pensionare anticipata partial
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special