Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Programul de lucru inegal in cazul CIM cu timp partial
Publicat de catre Www.legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 6504 / Rating utilizatori: 3.13 din 4 voturi
Problema: In cazul unui salariat care desfasoara activitate in baza unui CIM cu timp partial, se poate opta pentru program de lucru inegal?
Raspuns: Art. 103 din Codul muncii republicat prevede ca salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil. Contractul individual de munca este cu timp partial este, asadar, contractul prin care numarul de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil. Codul muncii vizeaza calculul saptamanal sau ca medie lunara a numarului de ore in care se presteaza munca si nu raportarea la o durata zilnica de lucru. Fapt pentru care numarul de ore normale de lucru sunt calculate saptamanal sau ca medie lunara, si nu in raport cu programul zilnic de lucru.
In concluzie, nu este obligatorie stabilirea unui program de lucru in asa fel incat salariatul cu fractiune de norma sa presteze activitate zilnic sau saptamanal, insa limita de 40 de ore pe saptamana sau 170 de ore pe luna in cazul unui contract individual de munca cu timp partial nu trebuie atinsa. Astfel ca, potrivit dispozitiilor Codului muncii, nu exista obligativitatea desfasurarii muncii in baza unui contract individual de munca cu timp partial dupa un program stabilit la un numar egal de ore de lucru pe zi, astfel incat consideram ca este posibil un program de lucru inegal in cazul acestui tip de contract.
Trebuie insa sa aveti in vedere si dispozitiile art. 105 alin. (1) lit. a) din Codul muncii republicat, in temeiul carora contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, pe langa elementele prevazute la art. 17 alin. (3), si elementele „durata muncii” si „repartizarea programului de lucru”.
Tinand cont de aceste prevederi legale, in contract invidual de munca cu timp partial se vor trece in mod obligatoriu atat durata muncii, cat si programul de lucru al salariatului.
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...