Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Se va modifica din nou Codul Muncii?
Publicat de catre Www.legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 3175 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Activistii Blocului National Sindical (BNS) strang semnaturi pentru a promova un proiect de lege referitor la modificarea Codului Muncii.
Cele mai importante modificari propuse de catre BNS vizeaza institutii juridice fundamentale ale dreptului muncii, precum: - obiectivele de performanta (art. 261, art. 262) - perioada de proba (art. 31-33) - contractul individual de munca pe perioada determinata (art. 82-87)
- munca prin agent de munca temporara (art. 88 – 102) - durata maxima legala a timpului de munca (art. 114) - munca suplimentara (art. 120-124) - jurisdictia muncii (art. 266-275)
Obiectivele de performanta Actualul Cod al Muncii acorda angajatorilor dreptul de a stabili obiective de performanta. Initiatorii proiectului de modificare a Codului Muncii sustin ca, in practica, acest fapt poate da nastere unor abuzuri. In acest context, initiatorii propun ca obiectivele de performanta sa faca obiectul negocierii colective, putand fi stabilite pe categorii de salariati, prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern. Totodata, acestia considera ca neatingerea obiectivelor de performanta nu ar trebui sa constituie motiv de concediere pentru necorespundere profesionala. Dimpotriva, acestia sunt de parere ca de indeplinirea obiectivelor de performanta ar trebui conditionate aspecte ce tin de majorarea salariului si promovarea in cariera. Pentru stabilirea concreta a continutului obiectivelor de performanta si a beneficiilor ce decurg din atingerea acestora este propusa introducerea in contractul individual de munca, prin acord mutual, a unei clauze de obiective de performanta. Perioada de proba Perioada de proba din actualul Cod al Muncii a fost marita substantial, sub temeiul verificarii de catre angajator a aptitudinilor personale si profesionale a angajatilor. Potrivit BNS, aceasta masura este „profund injusta” deoarece aceste aptitudini pot fi verificate prin concurs sau prin examen. “Apreciem ca oportuna reglementarea unei durate mai scazute a perioade de proba in cazul muncitorilor necalificati, luand in calcul faptul ca natura activitatii prestate de catre acestia nu prezinta un grad de complexitate ridicat”, se arata in proiectul elaborat de BNS. Astfel, pentru muncitorii necalificati, BNS propune o perioada de proba care sa nu depaseasca 10 zile lucratoare, iar in cazul persoanelor cu handicap aceasta sa fie de cel mult 45 de zile calendaristice.
Contractul individual de munca pe perioada determinata Modificarile propuse pentru contractul individual de munca pe perioada determinata au ca scop stabilirea unei perioade maxime in care pot fi incheiate astfel de contracte. Potrivit proiectului de lege, contractul individual de munca pe perioada determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 5 ani. Munca prin agent de munca temporara Munca prin agent de munca temporara este o forma specifica de activitate profesionala ce presupune existenta a 3 parti implicate: angajatorul (agentul de munca temporara), salariatul acestuia si beneficiarul muncii prestate (utilizatorul). Potrivit actualului Cod al Muncii, calitatea de agent de munca temporara poate fi atribuita persoanelor juridice autorizate de Ministerul Muncii Familiei si Protectiei Sociale. Proiectul legislativ propus de BNS sustine revenirea la redactarea initiala a acestui text de lege ce sustinea ca pot avea calitatea de agent de munca temporara societatile comerciale. De asemenea, proiectul nu neaga posibilitatea acordarii acestei calitati si persoanelor fizice autorizate acreditate de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Pentru a limita posibilitatile utilizatorilor de a apela la munca prin agent de munca temporara pentru o gama nedefinita de activitati, proiectul propune reglementarea cazurilor concrete in care se poate apela la aceasta institutie. Durata maxima legala a timpului de munca Referitor la durata maxima a timpului de munca, BNS propune urmatoarele modificari: - Reglementarea domeniilor de activitate pentru care se pot stabili perioade de referinta mai mari de 4 luni dar care sa nu depaseasca 6 luni
- Stabilirea concreta, prin intermediul contractului colectiv de munca incheiat la nivel de sector de activitate, a duratei de referinta precum si a categoriilor de profesii, ocupatii, meserii pentru care durata perioadei de referinta poate fi de 6 luni
Munca suplimentara
O alta prevedere propusa este compensarea muncii suplimentare atat prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile calendaristice cat si prin acordarea unui spor ce nu poate fi mai mic de 50% din salariul de baza. In cazul in care compensarea prin ore libere nu poate fi realizata in termenul indicat, munca suplimentara va fi recompensata prin acordarea unui spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza. Jurisdictia muncii Potrivit proiectului propus de BNS modificarile aduse jurisdictiei muncii vizeaza,”pe de o parte, abrogarea Capitolului VI. Conflicte individuale de munca din Legea nr. 62/201193, in scopul eliminarii conflictului de legi dintre Codul muncii si Legea nr. 62/2011 in aceasta materie si, pe de alta parte, reintroducerea unor prevederi cuprinse in Legea nr. 168/1999, in vederea acoperirii vidului legislativ generat de abrogarea acestei din urma legi.” In acest sens, BNS propune reglementarea unor aspecte ce tin de: - Procedura de conciliere in fata judecatorului; - Problematica amanarii pronuntarii; - Termenele in care se pronunta, redacteaza si motiveaza hotararile judecatoresti; - Stabilirea caracterului devolutiv al recursului; - Stabilirea cazurilor in care cauza se trimite spre rejudecare primei instante Ramane de vazut cand vor intra in atentia Executivului aceste noi modificari ale Codului Muncii, fiind insa destul de cert faptul ca vor aparea schimbari in perioada urmatoare.
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...