Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificarea salariului numai prin act aditional



Intrebare: In urma unor negocieri, angajatorul unui SRL decide ca in luna octombrie sa majoreze salariul unui angajat. Astfel, se intocmeste actul aditional si se inregistreaza in ReviSal. La sfarsitul lunii se hotaraste ca nu se poate sustine acest salariu si in urma discutiilor cu angajatul firmei revine la salariul initial.

Actele aditionale intocmite au fost semnate de angajat - angajator dar nu au fost insotite de alte documente, rapoarte justificative, evaluarea performantelor.

Care este baza legala? Un act aditional de modificare a elementelor CIM se inregistreaza in ReviSal in timp de 20 de zile si face parte din elementele dosarului de personal? Trebuia modificata si fisa postului?

Raspuns: Salariul este element constitutiv al contractului individual de munca. Modificarea salariului se realizeaza in baza acordului de vointa al ambelor parti contractante, angajat si salariat, materializat sub forma actului aditional la contractul individual de munca.
Pentru incheierea actului aditional este suficient acordul de vointa al partilor raportului de munca, nefiind necesara incheierea altor documente care sa justifice in vreun fel acordul intervenit intre parti.

Art. 17 alin. (3) lit. k) din Codul muncii , republicat, prevede ca persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata si cu privire la salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul.
Conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii , republicat, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Totodata, conform art. 41 alin. (1) din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor, iar alin. (3) lit. e) din acelasi articol prevede ca modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

Baza legala a modificarii CIM prin act aditional este art. 17 alin. (3) lit. k) si alin. (5) coroborat cu art. 41 alin. (1) si alin. (3) lit. e) din Codul muncii , republicat.
In ceea ce priveste inregistrarea in registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal), in concordanta cu art. 4 alin. (2) teza I din HG 500/2011, orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), c)-g), printre care regasim si elementul salariu, se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Codul muncii respectiv, in ziua lucratoare anterioara expirarii termenului de 20 de zile de la apariatia modificarii salariului.

De exemplu, daca modificarea salariului se produce incepand cu 4 octombrie aceea este data aparitiei modificarii, actul aditional se poate incheia cel tarziu in termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, iar inregistrarea in Revisal se va efectua cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare de la data cand s-a produs modificarea salariului. Astfel, daca modificarea salariului se produce la 4 octombrie, inregistrearea in registrul electronic se poate face cel tarziu in ziua de 28 octombrie.

Potrivit art. 8 alin. (2) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.

Asadar, actele aditionale fac parte din dosarul personal al salariatului.
In ceea ce priveste fisa postului, aceasta se modifica numai in momentul in care se modifica atributiile postului salariatului.
Atata vreme cat s-a modificat doar salariul, nu trebuia modificata si fisa postului.

Tags: modificarea salariuluiact aditionalinregistrare revisalevaluarea performantelorcimfisa postului


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Modificarea salariului numai prin act aditional
Rating:
Nota: 4.3 din 44 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special