Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sanctiune disciplinara. Reducerea salariului de baza
Publicat de catre Www.legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 5209 / Rating utilizatori: 5 din 2 voturi
Intrebare: In situatia in care se sanctioneaza de exemplu cu retinere 10% din salariu, un angajat pe o luna (sanctiunea este in conformitate cu regulamentul, procedura, etc.) se diminueaza si contributiile angajat si angajator proportional, sau contributiile se datoreaza la salariul realizat (inclusiv sanctiunea)?
Raspuns: Potrivit art. 160 din Codul muncii salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Conform art. 248 alin. (1) una dintre sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara este reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%.
Procentul cuprins intre 5-10% se aplica la salariu de baza inscris in contractul individual de munca.
Asadar, angajatorul nu efectueaza o retinere din salariu. Sanctiunea consta in reducerea salariului de baza.
In consecinta, in perioada in care se aplica sanctiunea, salariul brut al angajatului va fi constituit din salariul de baza diminuat cu procentul de 5-10% + indemnizatii +sporuri + alte adaosuri si avantaje. Asupra acestuia se vor calcula contributiile sociale obligatorii, impozitul si alte sume datorate, in conformitate cu prevederile legale.
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...