BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Cine raspunde de realizarea fisei postului ?
Factorii implicati in realizarea fisei postului sunt:
• specialistii din departamentul de resurse umane-sunt implicati intotdeauna in elaborarea unei fise de post, sesizeaza ori de cate ori este nevoie sa se reproiecteze fisa postului sau sa se elaboreze una noua; raspund de pastrarea acestui document;
• seful ierarhic-este implicat in elaborarea fiseipostului mai ales daca este vorba despre un post nou sau despre imbogatirea unui post;
• un reprezentant al top managementului -de obicei directorul general, care aproba fisa postului si are decizia finala;
• chiar cei angajati pe postul respectiv-atunci cand este cazul revizuirii fisei postului sau imbogatirii postului, dar si atunci cand se redacteaza pentru prima data fisa unui post (ocupantii postului sunt primii care pot furniza date reale, concrete despre sarcinile si activitatile pe care le indeplinesc pe postul respectiv).
Obligativitatea fisei postului
Nu faceti greseala pe care o fac multi angajatori, si anume nu considerati
fisa postului
un instrument facultativ.
Chiar daca, la fel ca si regulamentul intern,
fisa postului este unul dintre
documentele cele mai flexibile in stabilirea, derularea si incetarea raporturilor de munca, acest lucru nu-i afecteaza statutul de
document obligatoriu.
Fisa postului si regulamentul intern sunt purtatoarele autoritatii angajatorului-ca organizator al activitatii salariatilor -si pot fi instrumente extrem de eficiente care conduc la atingerea obiectivelor firmei.
Iata, in continuare, cateva argumente legislative care sustin obligativitatea fisei postului:
In
Codul muncii, modificat si completat, se specifica urmatoarele:
•
Salariatul are obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini
atributiile ce ii revin conform fisei postului (art. 39 alin. (2) lit. a) din Codul muncii).
• Angajatorul are dreptul sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii si/sau in conditiile contractului colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati (art. 40 alin. (1) lit. b) din Codul muncii).
• Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul cu privire la (...) functia/ ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului (art. 17 alin. (2) lit. d) din Codul muncii).
La pct. F din modelul-cadru al contractului individual de munca aprobat prin
Ordinul M.M.S.S. nr. 64/2003, modificat si completat, se precizeaza:
‘‘Atributiile postului sunt prevazute in
fisa postului, anexa la contractul individual de munca”.
Asadar,
fisa postului
este un
document obligatoriu, anexa la contractul individual de munca, si trebuie adusa la cunostinta salariatului chiar de la incheierea contractului.
Fisa postului
nu intra in categoria documentelor ce trebuie depuse in evidenta inspectoratelor teritoriale de munca, potrivit Legii nr. 130/1999, modificata si completata, privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, dar trebuie prezentata de angajator la solicitarea inspectorului de munca.
Sfatul nostru este sa nu considerati fisa de post ‘‘o simpla formalitateĂ“. |n momentul in care ii veti acorda importanta cuvenita, veti fi surprins de usurinta cu care
vi se vor lamuri multe dintre confuziile si neclaritatile legate de angajatii dvs.
Vizitati zilnic https://www.blogulspecialistului.ro/ pentru a afla totul despre fisa postului.
Pentru a afla toate informatiile legate de legea contabilitatii accesati: www.fisa-postului.ro