Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediu paternal. Suspendarea contractului



Intrebare: Care este diferenta dintre Art. 51 lit.a si Art.51 lit.c? In cazul suspendarii contractului cu Art.51 lit. c, pe ce perioada se poate acorda concediu paternal? Este posibil ca unui angajat sex masculin sa i se suspende contractul cu Art. 51 lit a?

Raspuns: Art. 51 lit. a din Codul muncii republicat privind acordarea concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, se refera la concediul de crestere a copilului acordat mamei, dupa incheirea concediului de lauzie.

Concediul partental si conditiile in care acesta se acorda sunt reglementate de Legea nr. 210/1999. Tatal are dreptul la un concediu de 5 zile lucratoare, concediu ce se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului. Daca insa tatal a absolvit un curs de puericultura, el are dreptul la un concediu parentare de 15 zile lucratoare.

Art. 2
1. In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
2. Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
3. Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

Art. 4
1. In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
2. Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. 1 numai o singura data.

OUG 111/2010 prevede posibilitatea incasarii indemnizatiei si a stimulentului de insertie de catre oricare dintre parintii naturali ai copilului, in functie de optiunea lor.

ART. 2
1. Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

Art. 8
1. De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului, daca se afla in situatia prevazuta la art. 2 alin. 1 lit. a, precum si cei prevazuti la art. 2 alin. 4.

Asadar, la cerere, angajatului de sex masculin i se poate suspenda contractul cu art. 51 lit. a.

Tags: concediu paternalsuspendare contractconcediu de lauziecodul muncii republicatcrestere copilcurs de puericultura


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Concediu paternal. Suspendarea contractului
Rating:
Nota: 4.38 din 4 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special