Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Anul acesta scapam de amenda pentru neasigurarea locuintei
Publicat de catre Www.legislatiamuncii.roNr. vizualizari: 2199 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Primariile vor avea responsabilitatea de a aplica amenzi in cazul celor care nu au incheiat polita de asigurare obligatorie a locuintei. Aceasta procedura va fi aplicata din luna august a anului viitor, potrivit termenului stabilit prin Legea 260/2008.
Aceasta stabileste ca obligatia incheierii de asigurari impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari si inundatii) devine efectiva la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ. Astfel, in primul an, proprietarii de constructii de tipul locuintelor trebuie sa incheie contracte de asigurare obligatorie a caselor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului.
Legea prevede la art. 3 alin. (1) ca "Incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale".
La art. 30 se mentioneaza sanctiunile aplicate celor care nu incheie la timp aceste asigurari obligatorii, astfel "nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor prevazuta la art. 3 alin. (1), cu exceptia cazurilor in care persoanele respective se afla in situatia prevazuta la art. 11 sau nu a expirat perioada prevazuta la art. 33".
Politele de asigurare obligatorie vor fi eliberate in urma protocoalelor incheiate de PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) cu primariile si alte autoritati, fiind estimat un numar de cinci milioane de constructii care nu sunt in prezent asigurate.
Doar cei 13 actionari PAID sunt in prezent autorizati sa vanda polite de asigurare obligatorie, acestia fiind: ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.
PAID a eliberat deja peste 600.000 de polite pana la inceputul lunii iulie, iar prima de asigurare anuala este de pana la 20 euro, acoperind daune cuprinse intre 10.000 si 20.000 euro. In prezent, potrivit datelor furnizate de Pool, locuintele asigurate facultativ sau obligatoriu reprezinta circa 40% din fondul locativ al Romaniei.
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...