BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → De ce suntem atat de ieftini?
O intrebare legitima, dar la care nu m-am gandit pana astazi. Am citit editorialul lui Florin Iaru,
“Onoare muncii”
din cotidianul „Adevarul de astazi”. Mi s-a parut foarte interesant. Dl. Iaru spune: “mi se urca sangele la cap cand ii aud vorbind pe economisti si finantisti de pericolul cresterii salariale.
Economic au dreptate, dar ce te faci cu nedreptatea de origine? Cu faptul ca, pe piata muncii europene, ceea ce facem noi e egal in valoare cu ceea ce fac ei: tehnologie, inovatie, servicii etc. In fapt, nu ma ingrijoreaza intr-atata preturile mari, supraoccidentale (promovate monopolist si indaratnic de companiile imbatate de succesul romanesc), cat nivelul general de saracie din tara noastra.
E un dispret general pentru munca si o admiratie nebuna pentru afaceri de succes. In loc sa ne bucuram ca vine Nokia la noi, abandonand Germania, ar trebui sa ne intrebam de ce suntem atat de ieftini. Vor fi micutele terminale telefonice mai slabe calitativ?”
Suntem ieftini pentru ca pretul se stabileste, intr-o economie de piata, prin intalnirea cererii cu oferta. Suntem ieftini pentru ca acceptam pretul propus de marile corporatii care vin in Romania. Suntem ieftini pentru ca firmele romanesti platesc, de cele mai multe ori, mai putin decat cele straine.
Sa luam un caz concret: constructiile (ce preturi au locuintele in Bucuresti...). Potrivit Contractului Colectiv de Munca la nivelul ramurii constructii pe anii 2008 – 2009 nr. 631/2007 (publicat in M.Of. nr. 1 cc din 10 ianuarie 2008), salariul minim brut de baza pe ramura este de 570 lei. M.E.S. a organizat impreuna cu patronatele din constructii o bursa a locurilor de munca la Roma sperand sa ii determine pe romani sa se intoarca acasa. Nu avem inca rezultatele acestei actiuni, dar nu cred ca un muncitor necalificat s-ar intoarce sa lucreze in Romania pentru mai putin de 200 de euro brut.
Sa fim cinstiti, cu totii avem de castigat de pe urma acestor investitii. Nu pot sa nu ma intreb ce s-ar intampla daca aceste companii ar ocoli Romania. Sunt convins ca terminalul „X”, produs incepand de astazi la Jucu, va fi la fel de bun ca oricare alt terminal „X” produs de Nokia in Finlanda sau in China. Trebuie sa acceptam cu totii concurenta de piata europeana a muncii: germani, romani, bulgari, finlandezi.
Cat de importante sunt beneficiile extrasalariale?
Cat de mult contribuie personalitatea unui CEO la profitul unei companii?
Cand se va liberaliza piata muncii din Italia pentru romani si bulgari?