Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce suntem atat de ieftini?



O intrebare legitima, dar la care nu m-am gandit pana astazi. Am citit editorialul lui Florin Iaru, “Onoare muncii” din cotidianul „Adevarul de astazi”. Mi s-a parut foarte interesant. Dl. Iaru spune: “mi se urca sangele la cap cand ii aud vorbind pe economisti si finantisti de pericolul cresterii salariale.



Economic au dreptate, dar ce te faci cu nedreptatea de origine? Cu faptul ca, pe piata muncii europene, ceea ce facem noi e egal in valoare cu ceea ce fac ei: tehnologie, inovatie, servicii etc. In fapt, nu ma ingrijoreaza intr-atata preturile mari, supraoccidentale (promovate monopolist si indaratnic de companiile imbatate de succesul romanesc), cat nivelul general de saracie din tara noastra.

E un dispret general pentru munca si o admiratie nebuna pentru afaceri de succes. In loc sa ne bucuram ca vine Nokia la noi, abandonand Germania, ar trebui sa ne intrebam de ce suntem atat de ieftini. Vor fi micutele terminale telefonice mai slabe calitativ?”

Suntem ieftini pentru ca pretul se stabileste, intr-o economie de piata, prin intalnirea cererii cu oferta. Suntem ieftini pentru ca acceptam pretul propus de marile corporatii care vin in Romania. Suntem ieftini pentru ca firmele romanesti platesc, de cele mai multe ori, mai putin decat cele straine.

Sa luam un caz concret: constructiile (ce preturi au locuintele in Bucuresti...). Potrivit Contractului Colectiv de Munca la nivelul ramurii constructii pe anii 2008 – 2009 nr. 631/2007 (publicat in M.Of. nr. 1 cc din 10 ianuarie 2008), salariul minim brut de baza pe ramura este de 570 lei. M.E.S. a organizat impreuna cu patronatele din constructii o bursa a locurilor de munca la Roma sperand sa ii determine pe romani sa se intoarca acasa. Nu avem inca rezultatele acestei actiuni, dar nu cred ca un muncitor necalificat s-ar intoarce sa lucreze in Romania pentru mai putin de 200 de euro brut.

Sa fim cinstiti, cu totii avem de castigat de pe urma acestor investitii. Nu pot sa nu ma intreb ce s-ar intampla daca aceste companii ar ocoli Romania. Sunt convins ca terminalul „X”, produs incepand de astazi la Jucu, va fi la fel de bun ca oricare alt terminal „X” produs de Nokia in Finlanda sau in China. Trebuie sa acceptam cu totii concurenta de piata europeana a muncii: germani, romani, bulgari, finlandezi.

Cat de importante sunt beneficiile extrasalariale? Cat de mult contribuie personalitatea unui CEO la profitul unei companii? Cand se va liberaliza piata muncii din Italia pentru romani si bulgari?

www.legislatiamuncii.ro


Tags: muncaCodul Munciilegislatia munciicontractul colectiv de muncaMinisterul Munciifisa postuluicassomajlegea 319/2006managementul resurselor umane


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

De ce suntem atat de ieftini?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special