BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Conditiile de munca ale salariatilor
Salariatii detasati pe teritoriul Romaniei in cadrul prestarii de servicii transnationale beneficiaza, indiferent de legea aplicabila raportului de munca, de conditiile de munca stabilite prin legea romana si/sau prin contractul colectiv de munca la nivel national si de ramura, cu privire la:
a) durata maxima a timpului de munca si durata minima a repausului periodic;
b) durata minima a concediilor anuale platite;
c) salariul minim, inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare;
d) conditiile de punere la dispozitie a salariatilor, in special de catre intreprinderile de munca temporara;
e) sanatatea si securitatea in munca;
f) masurile de protectie aplicabile conditiilor de munca pentru femeile insarcinate sau pentru cele care au nascut recent, precum si pentru copii si tineri;
g) egalitatea de tratament dintre barbati si femei, precum si alte dispozitii in materie de nediscriminare.
Dvs. stiti ce obligatii legale aveti
pentru a asigura siguranta si
sanatatea lucratorilor?
Pevederile lit. b) si c) nu se aplica in cazul lucrarilor de montaj initial si/sau de prima instalare a unui bun, care fac parte integranta dintr-un contract de furnizare de bunuri, care sunt necesare pentru punerea in functiune a bunului furnizat si sunt executate de salariati calificati si/sau specializati ai intreprinderii furnizoare, daca durata detasarii este de cel mult 8 zile. Aceste exceptii nu se aplica activitatilor din domeniul constructiilor, care vizeaza construirea, repararea, intretinerea, modificarea sau demolarea cladirilor.
Durata detasarii se calculeaza pe baza unei perioade de referinta de un an de la data inceperii detasarii. La calculul duratei detasarii se iau in considerare perioadele anterioare in care postul a fost ocupat de un lucrator detasat.
Reprezentantul legal in Romania al unei intreprinderi stabilite intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European are obligatia de a detine documentele necesare realizarii controlului privind respectarea conditiilor de munca si de a le pune la dispozitia inspectorilor de munca, la solicitarea acestora, ori de cate ori este necesar.
Intreprinderile stabilite intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European care nu au un reprezentant legal pe teritoriul Romaniei vor desemna unul dintre salariatii detasati in Romania ca persoana de legatura cu organele de control, care va avea toate obligatiile reprezentantului legal in relatia cu inspectorii de munca.